Naslovnica Hercegovina HbA1c – zašto je važan za kontrolu dijabetesa, kako izgleda test i...

HbA1c – zašto je važan za kontrolu dijabetesa, kako izgleda test i kako se pripremiti

HbA1c ili glikolizirani hemoglobin najvažniji je test za kontrolu i dijagnostiku dijabetesa svih tipova. Zbog stabilnosti glikoliziranog hemoglobina u krvi, rezultati na ovom testu tačniji su od onih dobivenih redovnim mjerenjem glukoze u krvi.

Šta označava skraćenica HbA1c?

HbA1c oznaka je za određeni dio hemoglobina koji nastaje vezanjem glukoze u molekuli hemoglobina.Hemoglobin je molekula koja prenosi kiseonik, odnosno pigment koji daje crvenu boju krvi. On je dominantni protein u crvenim krvnim ćelijama, eritrocitima. Eritrociti se novima zamjenjuju svakih 8 do 12 nedelja.

Veliku većinu hemoglobina čini hemoglobin A.

“A” označava odrasli ili tip kod odraslih (eng. odrasla osoba = adult). Iako je sastav molekula ovog proteina većinom jednak, oko 8% hemoglobina čine malo drugačije molekule. Jedna od njih je i A1c. Hemoglobin A1c dio je koji veže glukozu te se zato naziva glikoliziranim hemoglobinom.

Zašto otići na pretragu?

Na pretragu trebate otići ako sumnjate da imate dijabetes. No bez obzira na kvalitet rezultata same pretrage, uvijek je potrebna dodatna pretraga (OGGT) kako bi se dijagnostifikovao dijabetes. Ako vam je dijabetes već dijagnostifikovan, HbAc1 se preporučuje najmanje dvaput godišnje ili svaka tri mjeseca. Kad ili ako se utvrdi povišena vrijednost HbA1c, ljekar propisuje terapiju kojom se ona pokušava sniziti.

HbA1c – zašto je važan za kontrolu dijabetesa, kako izgleda test i kako se pripremiti

Kontrolom, odnosno snižavanjem HbAc1 sprečava se nastanak ili razvoj već nastalih hroničnih komplikacija šećerne bolesti. To su mikrovaskularne komplikacije: retinopatija, neuropatija i dijabetička nefropatija (bolest bubrega). Oni kojima se nivo HbA1c snizi za barem 1% imaju manji rizik od katarakte, zatajenja srca i amputacije ili smrti zbog bolesti perifernih arterija.

Nivo glukoze u krvi varira tokom dana ovisno o ishrani, fizičkoj aktivnosti i stresu pa mjerenja GUK-a ne govori dovoljno o uspjehu terapije. Zbog toga što opisuje stanje u krvi u periodu od 8 do 12 nedjelja (životni vijek eritrocita), HbA1c je od izuzetne važnosti za kontrolu dijabetesa.

Kako izgleda HbA1c pretraga?

Riječ je o krvnoj pretragi. Uzorak krvi dobiva se vađenjem krvi iz vene ili iz prsta.

Koje su normalne, a koje abnormalne vrijednosti?

Zdrave osobe koje nemaju dijabetes imat će HbA1c manji od 5.7%. Vrijednosti između tog broja i 6.4% ukazuju na povećan rizik  obolijevanja od šećerne bolesti, a svaka viša vrijednost znači dijabetes. HbA1c i GUK koreliraju tako da 6% HbA1c označava 126 mg/dL ili 7 mmol/L, a 7% 154 mg/dL ili 8.6 mmol/L.

Cilj terapije je održati nivo HbA1c između tih vrijednosti, odnosno 6.5% i 7%. Terapija u tom slučaju uključuje promjenu ishrane, dodatne fizičke aktivnosti, primjenu lijekova ili kombinaciju sva tri elementa. 

HBA1C VRIJEDNOSTI

HbA1c – zašto je važan za kontrolu dijabetesa, kako izgleda test i kako se pripremiti

Tablica: Povezanost vrijednosti šećera u krvi i izmjerenog hemoglobina (kod nas se vrijednosti šećera u krvi mjere u mmol/l, pa gledajte taj red).

 Kako se pripremiti za pretragu?

Za pretragu nisu potrebne posebne pripreme. Hrana pojedena posljednjih nekoliko dana prije uzimanja uzorka krvi nema uticaj na HbA1C pa nije potrebno postiti prije same pretrage, niti promjena ishrane nekoliko dana prije pretrage.

Ograničenja pretrage

HbA1c se ne može se koristiti za svakodnevno praćenje koncentracije glukoze u krvi, niti uočavanje hipoglikemije i nije primjereno da se koristi za podešavanje doze inzulina. On ne zamjenjuje druge pretrage, odnosno GUK.

Nivo HbA1c se može lažno povećati u određenim uslovima. Ti uslovi su:

  • zatajenje bubrega,
  • hronična pretjerana konzumacija alkohola i
  • hipertrigliceridemija (visok nivo triglicerida u krvi).

Stanja koja mogu lažno smanjiti HbA1c su:

  • akutni ili hronični gubitak krvi,
  • srpasta anemija i
  • talasemija.

U trudnoći je HbA1c niži za 0,5 % zbog smanjenja postotka ćelija u ukupnoj krvi (hemodilucije) i drugih faktora. Ova pretraga se ne koristi za dijagnostiku trudničkog dijabetesa.

       

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here