Naslovnica Hercegovina Značaj mentalnog zdravlja u borbi sa dijabetesom

Značaj mentalnog zdravlja u borbi sa dijabetesom

Po definiciji SZO zdravlje je stanje potpunog, psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja a ne samo odsutstvo bolesti i oronulosti. A po Fjordu mentalno zdravlje je sposobnost da se voli i radi.

Za sve ljude, ne samo dijabetičare je od ključne važnosti da imaju dobro mentalno zdravlje, tj. neminovna je mentalna higijena. Danas svaka peta osoba na svijetu bori se sa problemima mentalnog zdravlja, bilo kada tokom života. Malo je onih koji danas zatraže stručnu pomoć. Uprkos naporima edukovanja javnosti i stručnih lica o mentalnom zdravlju, zablude i dalje postoje. Potražiti pomoć od stručnog lica ( psihologa, psihijatra, psihoterapeuta, socijalnog radnika) i dalje je tabu tema u našoj sredini, tako da se lako prepušta i nedovoljno brine o psihološkom blagostanju. Nije sramota ponekada biti slab i potražiti pomoć i oslonac. Ovakva vrsta neodgovornosti i nemara prema sopstvenom psihičkom zdravlju  dovodi često do razvoja neprijatnih posljedica,  kao što su psihološki poremećaji, psihosomatska oboljenja, dijabetes, kardiovaskularne tegobe, alergije, čir na zelucu,  pa čak i kancer. Nabrojani su samo neki  od razloga zbog čega je veoma važno da se na nivou cjelokupne društvene zajednice posveti značajna pažnja prevenciji, kao i promociji mentalnog zdravlja. Takodje je važno da se razumije i prihvati da ljudi nisu pasivne igračke u rukama surove sudbine i da mogu postati aktivni kreatori sopstvenog kvaliteta života. Par savjeta kako da aktivno učestvujemo u zaštiti svog  psihičkog zdravlja:

-prikupljanje informacija koje se tiču kvalitetnog psihološkog funkcionisanja, odlaskom na razne tribine na ovu temu, čitanje odgovarajuće literature i sl;

-posjećivanje raznih radionica koje imaju za cilj da ojačaju naše pozitivne kapacitete i snage;

– pravovremeno traženje stručne pomoći kada se nalazimo u situacijama koje ne možemo sami da savladamo;

-odlazak kod psihologa ili na psihoterapiju čak i kada nemamo ozbiljnih psiholoških problema, kako bi bolje upoznali sebe, svoje pozitivne osobine, a i promjenili one aspekte naše ličnosti kojima nismo zadovoljni.

Dijabetes može imati važan uticaj na kvalitet života i društvene kontakte, što za posljedicu može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje kao i sa upravljanjem bolesti na duži vremenski period.  Osobe koje vode bitku sa dijabetesom znaju da kada su tužni, frustrirani, pod stesom i strahom, ta emocija dovodi do povećanja glikemije koja se teško reguliše. Šećerna bolest nosi sa sobom puno truda i napora bolesnika, a da ne spominjemo stresa i borbe. Ako se prihvati na vrijeme dijagnoza šećerne bolesti, osvjestiti se da je potrebno vise fizičke aktivnosti, kao i orjentacija  zdravoj ishrani, a brigu o sebi pretvoriti u naviku, pa će se tako umanjiti i rizik od pojave mentalne bolesti. Dobra kontrola glikemije, tj. dobro kontrolisanje šećerne bolesti vodi do dobre kontrole mentalnog zdravlja. 

Piše: Milana Koprivica, dipl. psiholog

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × five =