Naslovnica Život i zdravlje Zdravlje žene: stižu vrućine – vašoj vagini potrebna posebna njega!

Zdravlje žene: stižu vrućine – vašoj vagini potrebna posebna njega!

75% žena barem jednom u životu oboli od neke vaginalne infekcije i zato je važno paziti na svoje ženske dijelove, naročito ljeti

Kao što kožu ljeti brižno čuvate od sunca, tako morate da povedete računa i o higijeni onoga što se krije iza vaših kupaćih gaćica.

75% žena barem jednom u životu oboli od neke vaginalne infekcije i zato je važno paziti na svoje ženske dijelove, naročito ljeti.

Ako ste sklone infekcijama, rizik da od iste obolite povećava se sa porastom temperature. Ipak, to ne znači da ne postoje određene stvari koje možete da preduzmete kako bi tu opasnost svele na minimum. Lekar Abigail Stapleford ima pet savjeta za “održavanje” vaše vagine tokom ljeta.

1. Zaboravite na preusku odjeću

Usko izgleda dobro, naričito ljeti, ali dr. Stapleford predlaže da svojom tijelu ipak dopustite da diše i da, ako se već odlučite za nešto pripijeno, predugo ne sjedite. Zašto?

“Vlažnost u vašem genitalnom području se pojačava dok je protok vadzuha umanjen, što izaziva trenje i iritaciju tamo dolje – što su savršeni uvjeti za razvoj bakterija.”

2. Ne pretjerujte sa pranjem

Ovo ste možda već i čule i važi za čitavu godinu, ali ljeti morate da budete naročito oprezne. Vjerovale ili ne, vaša vagina se čisti i sama! Naime, pretjerano pranje “narušava vaš prirodni pH balans, iritira vaginu i ustvari ispirate dobre bakterije,” objašnjava ljekar.

“Proizvodi za intimnu njegu su uglavnom blaži od sapuna i posjeduju pH balans ali treba ih koristiti samo spolja za vrijeme kupanja ili tuširanja.”

3. Redovno mijenjajte uloške ili tampone

Dr. Staplefor za ljeto preporučuje korišćenje tampona. “Veća je vjerovatnoća da će vas održati suhom i umanjiti vlažnost pogodnu za razvoj bakterija,” tvrdi. Bez obzira na to koristite li tampone ili uloške, važno je da ih mijenjate češće no što to radite tokom ostatka godine.

“Redovno mijenjanje tampona ili uloška održaće vašu vaginu čistom i bez mirisa,” savjetuje ona, dodajući da su higijenski proizvodi bez mirisa uvijek najbolja opcija.

4. Izbegavajte donje rublje od vještačkih materijala

“Pamuk je kralj,” kaže ljekarka. Tkanine koje dopuštaju vašoj koži da diše održaće vaše genitalno područje suhim i svježim. Satenske i sintetičke tkanine potpomažu razvoju gljivica i neprijatnih infekcija.

5. Zaboravite na kupanje ako ste svježe depilirane

Bilo da svoju bikini zonu uređujete uz pomoć voska, brijete ili epilirate, to bi trebalo da uradite barem 24-48 sati prije no što se uputite na bazen ili na plažu. Hlor i morska voda samo će dodatno iziritirati vašu kožu, što može “rezultirati inficiranim porama,” objašnjava doktorka.

Depo.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here