Naslovnica RS/BiH Zatvoren “Art Simposium Jahorina”

Zatvoren “Art Simposium Jahorina”

Na Jahorini je zatvorena 15. Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2017” koja je okupila 18 slikara, vajara, grafičara i likovnih kritičara iz Japana, Južne Koreje, Bugarske, Srbije, Hrvatske i BiH.

Koloniju je sinoć zvanično zatvorio likovni kritičar Vojislav Vujanović, koji je rekao da je riječ o jednoj od najboljih kolonija do sada.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijuma Jahorina” Lazo Savić naveo je da je ovogodišnja kolonija bila veoma produktivna i da je rezultirala sa 40 umjetničkih djela visoke likovne vrijednosti.

Savić je među ovim djelima, koja su nastala od 15. jula kada je manifestacija otvorena, posebno istakao skulpturu u drvetu jasen, visine dva metra, koja predstavlja portret djevojke iz Japana.

On kaže da već 10 godina postoji ideja da bude organizovana galerija na otvorenom na Poljicama, ali da lokalna zajednica i vlast na nivou BiH “ne vide interes u tome”.

Savić je dodao da će sva djela ovog saziva, kao i prethodnih godina, biti izložena u prostorijama Ekonomskog fakulteta na Palama, gdje se nalazi depo “Art simpozijuma”.

Vajar iz Japana, Kota Sakai, koji prvi put učestvuje na Koloniji, rekao je novinarima da je oduševljen prirodom i gostoprimstvom.

“Svaka skulptura koju izrađujem predstavlja dio mene, a da bih je napravio, potrebno mi je mjesec dana. Međutim, ovdje sam imao dvije sedmice na raspolaganju, pa sam se plašio da neću ispoštovati rok, ali sam uspio na kraju”, istakao je Sakai.

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra “Jahorina” i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma, kako na području Republike Srpske, BiH i zemalja u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Srna

Foto: Palelive.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here