Naslovnica Zanimljivosti Zašto su junaci crtanih često žuti?

Zašto su junaci crtanih često žuti?

Jedan od prvih crtaća koji je uveo žute likove su “Simpsonovi” (“The Simpsons”). Žuta boja je izabrana da bi Simpsonove izdvojila među svim ostalim, normalno bojenim TV sadržajima. I zaista, ako vrtite TV kanale, koliko god brzo i sa kojim god minimumom mozga išli, “Simpsonove” ćete odmah prepoznati.

Ista stvar je i sa Vinijem Puom, Tvitijem, Sunđer Bobom… lista se nastavlja i nastavlja.

Zašto ih je baš toliko?

Zašto su junaci crtanih često žuti?

Teorija boja

Prvo, treba znati kako boje utiču jedna na drugu. Ako uzmete spektar primarnih boja (crvena, plava i žuta) i zatim dodate sekundarne boje (nijanse koje dobijate miješanjem primarnih), dobićete komplementarne boje, u čijim odnosima će žuta stajati nasuprot ljubičaste. To znači da ljubičasta ističe žutu.

Imajući na umu da televizija funkcioniše na principu RGB kanala, tj. da su crvena, zelena i plava primarne boje, žuta će se isticati na osnovu plave. Samo uzmite u obzir da su pozadine crtanih filmova najčešće plave, jer je nebo plavo, jer je voda plava, i vidjećete da je žuta logičan izbor za boju likova.

Zašto su junaci crtanih često žuti?

Psihologija boja

Tu je i pitanje psihologije boja. Kulturološki kontekst značajno određuje šta koja boja čini vašem mozgu – pod “kulturološkim” ovdje se misli na čitav geografski i istorijski kontekst vašeg života i života vaših predaka.

U animaciji se žuta, uglavnom, univerzalno prepoznaje kao boja energije, aktivnosti i radosti – sjetite se samo Minionsa iz “Grozan ja” (“Despicable Me”) serijala.

Zašto su junaci crtanih često žuti?

Vidljivot boje

Žuta privlači ljudsko oko. Mnogi taksiji su žuti, dobar dio saobraćajnih znakova i barijera je žut – žuta nam je neodoljiva. Ovo vjerovatno dolazi od činjenica da je žuta najsvijetlija boja vidljivog spektra, te da je zbog toga ljudskom oku najlakža za primjećivanje.

Bosonoga.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here