Naslovnica Zanimljivosti Zašto muškarce uzbuđuje ženski orgazam?

Zašto muškarce uzbuđuje ženski orgazam?

Young couple engaged in sexual intercourse

Da, to su tipični frajeri – i kada su naši orgazmi u pitanju, nekako vodu natjeraju na svoj mlin…

Kao da nije dovoljno što muškarci po defoltu doživljavaju više orgazama od žena, nova studija objavljena u ‘Journal of Sex Research’ otkrila je kako muškarci osim zadovoljstva postizanjem vlastitih orgazama posebno zadovoljstvo doživljavaju priuščujući svojim partnericama vrtoglave orgazmične užitke. Naime, kada mi žene doživimo orgazam, oni to smatraju svojom zaslugom, odnosno postignućem zbog kojeg osjećaju dodatno zadovoljstvo.

Studija je okupila 810 ispitanika koji su morali zamišljati da privlačna žena tijekom seksualnog odnosa s njima je ili nije postigla orgazam, a svaki od ispitanika nakon toga je trebao ocijeniti razinu svog seksualnog zadovoljstva te koliko se muževno osjećaju s obzirom na ‘odigrani’ scenarij. Muškarci su se očekivano muževnije osjećali te su pokazivali veću razinu zadovoljstva kada su zamišljali da je žena tijekom seksa s njima uspjela postići orgazam.

I iako nema ništa loše u tome da pozitivno djelujemo na svoje partnere na svaki mogući način pa tako i ovaj, stručnjaci vide jedan problemčić u ovakvom pomalo seksističkom shvaćanju ženskog orgazma. Naime, unatoč pokazanom povećanom interesu za ženski orgazam, on se opet može shvatiti kao nešto što koristi muškoj seksualnosti. Ali čak ni to nije jedini problem, već je problem i to što se heteroseksualnim muškarcima ženski orgazam prezentira kao nešto što su im dužni dati, odnosno kao nešto što izvlače iz šešira, a što žene kulturološki prezentira kao pasivne primateljice nečega što im muškarci daju. Osim toga, takvo predstavljanje ženama povećava pritisak da glume orgazme kako bi se njihovi partneri bolje osjećali, odnosno kako bi zaštitile njihove osjećaje.

Onoga trenutka kada ženski orgazam postane nešto što služi muževnosti, a prestane biti nešto što predstavlja oslobođenje žene ili primarno njezino seksualno zadovoljstvo, e to je trenutak s kojim imamo problema jer on znači da su i žena i žensko zadovoljstvo samo nešto što služi jačanju muževnosti naših partnera. A to je stav s kojim nismo nimalo ok!

Cosmopolitan.hr

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here