Naslovnica Trebinje Za godinu dana počeće sa radom zatvoreni bazen

Za godinu dana počeće sa radom zatvoreni bazen

Radovi na izgradnji sportsko-rekreativnog kompleksa na Banjama teku planiranom dinamikom, tako da će prva faza biti završena i prije krajnjeg roka, odnosno do kraja oktobra naredne godine, kada će zatvoreni bazen početi sa radom.

Na gradilištu na Abazovini već su vidljivi obrisi budućeg 50-metarskog i pomoćnog 25-metarskog zatvorenog bazena, koji će biti izgrađen po svim standardima Međunarodne plivačke asocijacije-FIDE. Trenutno se rade podrumske etaže, tehničke prostorije i garaža.

Slobodan Ratković, šef nadzornog tima „Hidroelektrana na Trebišnjici“ kaže za Radio Trebinje da je do sada urađena kompletna temeljna ploča, hidroizolacija i svi propratni radovi na spoljnom uređenju.

„Tokom temeljenja objekta do sada je iskopano više od 18.000 m³ zemlje, odnosno u njegovom fundamentu, a zamijenjeno je više od 3.800 m³ materijala kamenom. U konstrukciju je ugrađeno više od 2.800 m³ betona sa više od 260 t čelika i postavljeno oko 5.300 m² hidroizolacija. Paralelno se ugrađuje elektro i hidrotehničke instalacije“, pojašnjava Ratković.

On dodaje da su im vremenske prilike bile pogodne za gradnju te da i u narednom, pa čak i zimskom periodu, spoljašnji faktori ne bi trebalo da utiču na nastavak gradnje.

„Vremenske prilike nam idu u prilog, ovo je najbolje vrijeme za građevinske radove. Ni u najoptimističnijim prognozama nismo ovo očekivali, tako da sa te strane nemamo problema. Izbjegli smo najteže radove, koji zavise od nivoa Trebišnjice. Bićemo na radovima iznad kote najvišeg nivoa Trebišnjice, prema tome što se tiče spoljnih uticaja, trebalo bi da gradimo bez prekida. Čak i najoštrija zima ne bi trebalo da ugrozi termine“, navodi Ratković.

Izgradnjom zatvorenog bazena i omogućavanjem rekreacije na vodi tokom cijele godine „Hidroelektrane na Trebinjici“ će trajno ispuniti vodoprivrednu obavezu koja je nastala izgradnjom hidroenergetskog sistema.

Nakon završetka prve faze projekta izgradnje zatvorenog bazena na Banjama, početkom novembra, biće nastavljeni radovi na opremanju bazena, okolnom uređenju kompleksa i izgradnji propratnih objekata.

Prema riječima Zorana Čučkovića, direktora Javne ustanove „Bazeni“, za godinu dana, Trebinje će, nakon 50 godina, dobiti zatvoreni bazen, jedinstven na ovim prostorima, koji će ispunjavati sve uslove za održavanje svjetskih plivačkih takmičenja.

„Ovo je jedini projekat u bivšoj Jugoslaviji koji će imati sve uslove za održavanje svjetskih takmičenja. Imaćemo 50-metarski i 25-metarski bazen, uz njih idu propratne aktivnosti, fitnes sala, u kojoj će raditi stručna lica. Biće restoran sa zdravom ishranom i apartmani, ali to ide u drugoj fazi. U ovoj prvoj fazi dobićemo sve uslove za sport, plivanje“, navodi Čučković za Radio Trebinje.

Sportsko-rekrativni centar obuhvataće 10.000 m² korisne površine, a vrijednost radova prve faze je oko 10 miliona maraka.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here