Naslovnica Region Vučić pred predsjedničkom zakletvom

Vučić pred predsjedničkom zakletvom

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položiće zakletvu u srijedu, 31. maja, i to na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju.

Na taj način, kako je rečeno u protokolu, pokazuje se poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Dosadašnji predsjednik Tomislav Nikolić će Vučiću uručiti državni pečat, što se takođe dešava prvi put.

Srpski mediji navode da će tim povodom biti upriličena smotra vojske i podnošenje raporta načelnika Generalštaba Vojske Srbije novom predsjedniku.

Vučić će danas predsjedavati posljednjoj sjednici Vlade u ovom mandatu.

On je juče rekao da će se za dva dana posljednji put obratiti javnosti u svojstvu predsjednika Vlade.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da on sigurno neće biti mandatar za sastav nove Vlade te da Vučić još nije donio odluku ko će to biti, ali da je uvjeren da će to biti osoba koja će na najbolji način voditi Vladu.

Kaže i da će mu biti čast ako bude opet predložen za ministra unutrašnjih poslova.

– Videćemo ko će biti mandatar, to je odluka koju će doneti Vučić. Ako mu verujemo da donosi dobre odluke, onda verujem da će i ova odluka biti doneta na bazi toga što će dobro promisliti o svim aspektima. Vučić tu odluku još nije doneo – rekao je Stefanović za Sputnjik.

Upitan o tome oko kojih imena Vučić ima dilemu kad je u pitanju budući premijer, Stefanović kaže da je siguran da razmišlja o nekoliko imena.

Ministar i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da bi mandatar za sastav nove Vlade morao biti neko iz Srpske napredne stranke.

– Ukoliko Vučić premijersku funkciju prenese na nekog ko nije član SNS-a i tako preda najbitnije mesto u izvršnoj vlasti, očekujem da zbog te odluke može imati problema i u članstvu i u rukovodstvu stranke – izjavio je Vulin.

Kako zakon nalaže, kada Vučić položi zakletvu, Vladu će, u ime premijera, do izbora novog voditi prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, u svojstvu vršioca dužnosti premijera. (Agencije)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here