Naslovnica Region Vučić-Gabrijel: Srbija garant regionalne stabilnosti

Vučić-Gabrijel: Srbija garant regionalne stabilnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima “najjasniju stabilnost od svih zemalja u regionu” i da je politika Beograda da i dalje utiče stabilizujuće na tom prostoru.

Vučić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Zigmarom Gabrijelom, rekao da će Srbija učiniti sve da sačuva stabilnost u regionu i naglasio da je Berlin u teškim trenucima dao podršku očuvanju te stabilnosti.

Na poruku Gabrijela da EU želi da vidi potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da Brisel intenzivno posmatra u kom smjeru ti odnosi idu, Vučić je istakao da je sam prije tri dana zatražio da bude nastavljen dijalog koji nije prekinut krivicom Beograda.

– Za tango je potrebno dvoje. Mislim da možemo da napravimo dobar progres po tom pitanju – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naglasio da su odnosi sa Prištinom za EU jedan od najvidljivijih problema u evropskim integracijama Srbije, dodajući da Srbija čini sve da na svim poljima obezbijedi boljitak za svoje građane.

Govoreći o odnosima velikih sila i Srbije, Vučić je poručio da Srbija nije ničija kolonija, niti interesna zona, već je slobodna, suverena zemlja koja održava dobre odnose i sa Rusijom i sa Kinom, a opet ostaje privržena svom strateškom cilju – članstvu u EU.

– To je naše opredjeljenje. Mi smo pouzdan partner jer ne mijenjamo mišljenje i isto govorimo i u Moskvi i u Berlinu i u Vašingtonu – rekao je Vučić.
On je dodao da je spreman za dijalog, ali da nikada neće pristati na ucjene i pritiske, ma odakle dolazili.

Kada je riječ o protestima koji se održavaju nakon predsjedničkih izbora u većim gradovima Srbije, Vučić je rekao da su protesti izraz demokratske snage Srbije i da je onima koji protestuju dozvoljeno da rade i govore šta hoće.

Gabrijel je istakao da je Srbija zemlja koja se zauzela za stabilnost regiona i njen je garant, te da EU to prepoznaje i cijeni.

– Vidimo da se stari demoni u regionu bude, a Srbija je ta koja ne dozvoljava da se to desi. To je razlog zašto sam danas ovdje – rekao je Gabrijel i najavio da će u narednih nekoliko dana posjetiti Prištinu i Tiranu.

Kada je riječ o odnosu Beograda i Prištine, on je istakao da EU želi da vidi potpunu normalizaciju odnosa i da intenzivno prati šta se po tom pitanju dešava.

On nije želio da komentariše proteste u Beogradu, uz napomenu da je to unutrašnje pitanje Srbije i da slične proteste imaju sva evropska demokratska društva.

Izvor: SRNA

Foto: Tanjug

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here