Naslovnica RS/BiH Vlada Srpske prihvatila ponudu Izraelaca za kupovinu RŽR Ljubija (VIDEO)

Vlada Srpske prihvatila ponudu Izraelaca za kupovinu RŽR Ljubija (VIDEO)

Vlada Srpske odlučila je da 64,9 odsto državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, proda Izrael Investment grupi kao najboljem ponuđaču.

Izraelska kompanija ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda Arselor Mitala iznosila 63,6 miliona KM. Vlada je ovu ponudu sa prijedlogom za usvajanje uputila Narodnoj skupštini. Predsjednik DNS Marko Pavić izjavio je da se protivi prodaji državnog kapitala u Rudniku Ljubija “na način kako je to danas najavio ministar /industrije, energetike i rudarstva Petar/ Đokić”.

– DNS će se o svemu oglasiti kasnije, kada pogleda ponude i razloge zbog kojih je Vlada donijela takvu odluku – rekao je Pavić za SRNU.

Ne samo da je ponuda Izraelske kompanije veća za skoro 30 miliona od Arselor Mitala, nego su i svi ostali aspekti ugovora bolji. Izraelci obećavaju da će u naredne tri godine u RŽR uložiti 65 miliona KM, dok Arselor Mital nudi ulaganje od 63 miliona za period od 10 godina.

– Izrael Investment grup je ponudila da se zadrže svi postojeći radnici na neodređeno vrijeme i da se zaposli 320 novih radnika u periodu od tri godine- u dinamici 70 radnika u prvoj godini, 125 u drugoj i 125 radnika u trećoj godini. Arselor mital je rekao da bi bio spreman da zaposli 300 radnika zavisno od kretanja na tržištu i nedefinisano u kom periodu – rekao je ministar Đokić.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here