Naslovnica Trebinje Visoke temperature izmamile zmije

Visoke temperature izmamile zmije

Zbog ujeda zmija kod sitne stoke, nekoliko farmera zatražio je pomoć u veterinarskim ambulantama, gdje očekuju da će i u narednom periodu imati posla zbog ujeda otrovnica.

Visoke temperature proteklih petnaestak dana probudile su i zmije. O tome svjedoče brojni pozivi uzgajivača stoke iz okoline Trebinja, gdje su zabilježeni ujedi zmija kod koza i ovaca.

Doktor veterinarske medicine Rajko Janković iz ambulante „Anima vet“ iz Trebinja potvrdio je za Radio Trebinje da su imali pet intervencija zbog ujeda otrovnica.

„Uglavnom su nas zvali stočari iz sela u okolini Bilećkog jezera, Lastve i sa Zubaca, gdje je zabilježeno više ujeda zmija“, kaže Janković. Tvrdi da su spremni da pomognu, i da u ambulanti imaju dovoljno seruma.

On je istakao da je svaki ujed otrovnice opasan, da je najopasniji u predjelu glave ili vrata kod životinja, ali da ne pamti da su imali slučaj sa smrtnim ishodom.

Zato svi oni koji su ovih dana u prirodi i napasaju stoku, ili beru samoniklo bilje, trebaju obratiti pažnju na opasnost koja vreba iz brojnih suhozida i trave.

„Proljeće je period kada se bude iz zimskog sna, pa se mogu očekivati, najčešće predveče, i njih više umotanih kao klupko, većinom na travnatim površinama, u kamenim zidovima, ogradama ili korijenima stabala“, ističe on.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here