Naslovnica Region Više službenika Hrvatske vlade na ispitivanju

Više službenika Hrvatske vlade na ispitivanju

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala u Hrvatskoj /Uskok/ pozvala je danas na razgovore više službenika hrvatske Vlade u vezi sa nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi.
Pozvane su sve osobe koje su imale dodira sa spornim putnim nalozima na osnovu kojih su isplaćivane dnevnice za inostranstvo tokom cijele 2016. i početkom ove godine.

Ponovo je ispitivana sekretarica u Kancelariji predsjednika Vlade Hrvatske Sandra Zeljko, kao i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji su učestvovali u proceduri odobravanja spornih isplata, ali i osobe na koje glase putni nalozi, a na putovanjima zapravo nisu bili.

Osim Zeljko, ispitani su Oreškovićevi savjetnici Stjepo Bartulica i Davor Huić, koji su u ranijim izjavama novinarima tvrdili da nisu bili na spornim putovanjima.

Zeljko je glavni svjedok u slučaju Tomislava Sauha, šefa kabineta bivšeg premijera.

“Jutarnji list” piše da Zeljko od jutros ne radi u zgradi Vlade već je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi.

Prema navodima ovog lista, to je odlučio premijer Andrej Plenković nakon što je interna istraga u Vladi pokazala da su sumnjivi putni nalozi potpisivani za vrijeme mandata premijera Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića, ali i aktuelnog predsjednika Vlade.

Na sumnjivim putnim nalozima Plenkovićeve Vlade nalaze se potpisi njegovog šefa kabineta Davora Božinovića, kao što su na sličnim nalozima i potpisi Nevena Zelića, šefa kabineta bivšeg premijera Oreškovića, kao i Sauha koji je bio šef Milanovićevog kabineta i jedini je za sada osumnjičen u ovoj aferi.

Uskok sada provjerava i da li je bilo sličnih lažiranih putovanja i neosnovanih isplata dnevnica i prije 2013, odnosno prije dolaska Sauha na mjesto šef kabineta premijera.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here