Naslovnica ”Ženska stvar” Viktorijanska haljina usmrtila više od 3000 žena!

Viktorijanska haljina usmrtila više od 3000 žena!

Krinoline su uvek označavale socijalni identitet i nosile su ih žene svih staleža, počevši od sobarica, preko ljubavnica pa do žena iz visokog društva.

Međutim, zbog svoje široke upotrebe vremenom su postale predmet interesovanja i komentarisanja u medijima, pogotovo nakon što je Džordž Rutledž izdao priručnik “manuelne etikecije” u kome se kritikovalo nošenje obruča i krinolina od strane služavki.

Naime, dok bi prale i sređivale, krinoline bi im stajale tako da bi im otkrile donji deo tela, pa su tako postajale lake mete sa ulične napadače, zbog čega bi trebalo da se “nose prikladno” smatrao je Rutledž.
Viktorijanska haljina usmrtila više od 3000 žena!
Ali od toga su još teže bile nezgode koje je ova vrsta odeće mogla da izazove kod žene koje su ih nosile.

U Americi su krinoline postale popularne u 19. veku zbog Južne Bele, mlade žene koja je simbolizovala građane krajnjeg juga u svojoj borbi za oslobađanje od ropstva. U Evropi, međutim, nosile su ih isključivo bele otmene žene.

Bilo kako bilo, krinoline su imale jednu veliku manu a to je njihova zapaljivost. Procenjuje se da je tokom kasnih 50-tih do kasnih 60-tih godina 19. veka u Engleskoj čak 3.000 žena umrlo od neke vrste požara povezanih sa krinolinom, piše thevintagenews.com.

Takav je i slučaj 14.ogodišnje Margaret Dajvi iz 1863. kojoj se krinolina zapalila kada je u kuhinji pokušavala da dohvati sud sa police. Ova devojka umrla je od posledica opekotina. Sličan slučaj prijavljan je nešto kasnije kod 16-ogodišnje Eme Muson koja je umrla nakon što joj se parče užarenog uglja zavuklo u suknju.

Viktorijanska haljina usmrtila više od 3000 žena!
Najveća katastrofa desila se 8. decembra 1863. kada je izbio veliki požar u Crkvi isusove pastve u Santjagu u Čileu, prilikom kojeg je umrlo između dve i tri hiljade ljudi. Zvanični izveštaji kao uzrok navode preveliki broj lako zapaljivih materija od kojih su napravljene ženske krinoline.

Naredne godine objavljeno je da je u proteklih 14 godina oko 40.000 žena doživelo neku vrstu nesreće povezanu sa nošenjem prevelikih i glomaznih haljina.

Pored požara, krinoline su izazivale i drugu vrstu nesreća kao na primer kada bi se uvukle ispod nečijih nogu, umrsile u točkove koga ili ograde, ili bi pak bile ponesene vetrom onemogućavajući osobe koje ih nose ili pak prolaznike da vide put ispred sebe.

Kako bi se smanjio broj nezgoda usled nošenja krinolina, donet je i zakon da radnice ne smeju nositi ovakvu vrstu odeće, kao i da se prostor mora posebno urediti ukoliko se očekuje previše dama koje su obučene u ove ekstravagantne haljine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here