Naslovnica RS/BiH Vigemark: Budućnost BiH i Evropskoj uniji

Vigemark: Budućnost BiH i Evropskoj uniji

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da je budućnost BiH nesumnjivo u EU.”Nastavićemo da sarađujemo sa vlastima, civilnim društvom, medijima i građanima BiH na ostvarenju težnji da se pridruži EU porodici”, rekao je Vigemark povodom 25. marta, kada EU obilježava 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora koji predstavlja prvi korak ka ujedinjenoj Evropi.

Podsjećajući da je BiH najnovija evropska zemlja koja je predala zatjev za članstvo u Uniji, Vigemark je naglasio da je to dokaz snažne potrebe za ujedinjenim evropskim kontinentom.

Prema njegovim riječima, EU je duboko uvjerena da će promjena koja je potrebna da bi BiH postala njena članica istinski poboljšati živote građana ove zemlje.

Šef Delegacije EU konstatovao je da svijet prolazi kroz period velike neizvjesnosti i da se globalna ravnoteža moći pomjera, a međunarodni poredak zasnovan na pravilima prečesto dovodi u pitanje.

“EU će sve više biti vitalna snaga u očuvanju i jačanju globalnog poretka”, istakao je Vigemark navodeći da je EU druga svjetska ekonomija te da u razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć ulaže više od ostatka svijeta zajedno.

Prema Vigemarkovim riječima, EU je sve aktivnija kao globalni pružalac bezbjednosti.

“EU jeste i nastaviće da bude snažna, kooperativna i pouzdana sila. Naši partneri znaju za šta se zalažemo”, zaključio je Vigemark u autorskom tekstu objavljenom na sajtu Delegacije EU u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here