Naslovnica Zanimljivosti Uskoro rekonstrukcija Opšte bolnice Trebinje

Uskoro rekonstrukcija Opšte bolnice Trebinje

Bolnica Trebinje uskoro će dobiti savremeni sistem grijanja i hlađenja čime će biti obezbijeđeni bolji uslovi boravka pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Početkom februara naredne godine trebalo bi da počne izrada mašinskih instalacija kompletnog sistema za grijanje i hlađenje i postavljanje solarnih panela.

Vaso Mijanović, direktor Bolnice Trebinje ističe za Radio Trebinje da će ovu fazu rekonstrukcije bolnice finansirati UNDP, uz sufinansiranje Grada Trebinja, u vrijednosti od oko 300. 000 maraka.

Prema njegovim riječima, problem grijanja odnosno hlađenja prostorija u ovoj ustanovi bio je jedan od prioritenijih.

„Prema anketi koju smo proveli među pacijentima, najveći procenat je bio nezadovoljan grijanjem, odnosno, hlađenjem prostorija. Grijanje i hlađenje svih prostorija će biti obezbijeđeno tokom cijele godine, optimalno, što će poboljšati i komfor pacijentima, a sa druge strane, racionalizovaćemo troškove, jer će sistem, umnogome, smanjiti potrošnju električne energije i loš ulja, koje smo do sada koristili za potrebe grijanja“, kaže Mijanović.

Trenutno se završavaju poslovi u okviru prve faze rekonstrukcije trebinjske bolnice, izgradnja krova, fasade i vanjskih otvora.

Krajem ovog mjeseca, počeće i rekonstrukcija kompletnog Ginekološko-akušerskog odjeljenja, za šta je, iz donatorskih sredstava, obezbijeđeno 100.000 maraka.

U Bolnici Trebinje nedavno je otvoren Dijalizni centar, a očekuju da će za mjesec dana dobiti i magnetnu rezonancu.

Mijanović dodaje da je u toku i projekat izgradnje hiperbarične komore koji će, vjerovatno, biti završen do kraja godine.

I pacijenti su, kako kažu, zadovoljni što se bolnica obnavlja i modernizuje.

Jelenko Živak, koji je hospitalizovan zbog opekotina, kaže da će uređenje bolnice i prostorija mnogo značiti pacijentima.

„Bolesnicima je dosta bolje, prostorije su ljepše, mokri čvorovi se mijenjaju. Biće toplije tokom zime, a ugodnije ljeti“, ističe Živak.

Ranko Dangubić, predstavnik izvođača radova, kaže da svi radovi idu planiranom dinamikom, te da će, uprkos vremenskim prilikama, rokovi biti ispoštovani.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije trebinjske bolnice je oko 1.480.000 maraka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here