Naslovnica Trebinje Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

U Trebinju su danas uručene Medalje zasluga za narod za 11 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja istočne Hercegovine, koji su posthumno odlikovani ukazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na svečanosti u sali Skupštine grada Trebinja predstavnicima porodica poginulih boraca sa područja Trebinja, Bileće, Gacka i Nevesinja odlikovanja je uručio generalni sekretar u kabinetu predsjedika Republike Srpske Siniša Karan.

Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

Izaslanik predsjednika republike podsjetio je da je ove godine, povodom Vidovdana – Dana i krsne slave Vojske Republike Srspke i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih boraca, predsjednik Dodik posthumno odlikovao 399 boraca Vojske Republike Srpske.

„Ovo je simboličan čin zahvalnosti, najvećeg poštovanja i priznanja predsjednika, svih građana Republike Srpske i njenih institucija za doprinos koji su dali svojom žrtvom – a taj doprinos je Republika Srpska“, rekao je Karan.

On je dodao da su poginuli borci, darujući živote, darovali nam slobodu i Republiku Srpsku, koja na ovaj način njihovoj žrtvi iskazuje poštovanje.

„Naša je dužnost ne samo da ih se sjećamo  – nego i obaveza da gradimo njihov sveti cilj prema kome su stremili: život u slobodi, dostojanstvu i miru. Njihova djela su vodilja svih naših generacija, posebno mladih, kao njihov uzor časne, patrioteske borbe za slobodu, narod i državu“, poručio je Karan.

Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da je Medaljama zasluga za narod predsjednik Republike Srpske „još jednom iskazao koliko cijeni podvige hercegovačkih boraca, čija su imena odavno uklesana na oltar slobode“.

„Duboko sam uvjeren da je jedina potpuna i duboka utjeha svima onima koji su izgubili svoje najdraže – prosperitetna i snažna Republika Srpska, koja se razvija u modernu državu svih njenih građana. Vjerujem da se i ovom prilikom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rukovodio ovim razmišljanjem“, rekao je Petrović.

On je poručio porodicama posthumno odlikovanih boraca da su se „njihovi sinovi i braća, roditelji i najmiliji žrtvom svrstali u red u kome su najprobraniji“.

„Oni su simboli i sinonimi slobode našeg naroda na ovom tlu. Jer, da su se uklonili – danas mi ne bi bili ovdje. A danas smo ovdje – što pamtimo i što ih nosimo u srcu“, istakao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić kazao je da broj od 1.246 boraca sa područja istočnohercegovačkih opština, koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, najubjedljivije svjedoči koliko je breme nosila Hercegovina u ratnoj epopeji.

„Siguran sam da se imena onih koji su dali najviše što se može dati za Republiku Srpsku – svoje živote – nikada neće zaboraviti“, rekao je Mišeljić.

Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

Medalje zasluga za narod danas su uručene porodicama četiri poginula borca iz Trebinja –Boža Kokića, Predraga Putice, Dragomira Kovača i Milenka Vica, za tri bilećka borca – Ranka Miloševića, Aleksandra Dragića i Miloša Milićevića, za borce iz Gacka – Marka Milovića, Moma Miloševića i Žarka Pejaka, te Milimira Kovačevića iz Nevesinja.

„Svaki znak da nismo zaboravljeni ni nakon toliko godina – nama puno znači. Nadam se da će svaka vrsta pomoći porodicama poginulih boraca u narednom periodu ići samo uzlaznom putanjom“, kazao je Nikola Kokić, sin odlikovanog borca Boža, koji je poginuo još prvog dana rata na prostoru trebinjske opštine.

Tog 1. oktobra 1991. godine život je položio i danas odlikovani Predrag Putica, a Medalju zasluga za narod primio je njegov brat od strica Stevo.

Uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

„Ovo je još jedan primjer da borci koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni. Mi, mlade generacije posebno, treba da poštujemo njihovu žrtvu“, rekao je Putica.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here