Naslovnica Trebinje Uprava Trebinja namjerava da uredi gradsku tržnicu: Pijačne tezge sklanjaju sa ulice

Uprava Trebinja namjerava da uredi gradsku tržnicu: Pijačne tezge sklanjaju sa ulice

Sir, riba i drugi lako kvarljivi proizvodi po prvi put  biće sklonjeni sa otvorenih tezgi u prostore koji će biti uređeni za te namjene u zgradi na trebinjskoj  pijaci.

U objektu koji je prilično oronuo nekada su bile zelenare, a posljednjih decenija ugostiteljski i trgovački objekti.

U gradskoj upravi  kažu da je u toku izrada glavnog projekta za rekonstrukciju ovog objekta i najavljuju da bi sav posao trebao biti završen do turističke sezone 2018.

U prizemlju su planirani prostori za prodaju ribe, mesa i sira, a na spratu koji će se nadograditi kafe poslastičarnica sa pogledom na gradski trg.

– Uradićemo sanaciju i rekonstrukciju  zgrade koja trenutno nije reprezentativnog izgleda. U idejnom rešenju uvidjeli smo mogućnost da osim sanacije spoljnog izgleda, uradimo dvije važne stvari za ljepši izgled pijace i bolju turističku ponudu grada – navodi Marko Rikalo, načelnik trebinjskog odjeljenja za urbanizam.

Svi sanitarni propisi biće ispoštovani, a dvije stare kule sa strana objekta neće mijenjati izgled.

– Kule su djelimično pod  zaštitom Zavoda za spomenike RS i one će biti samo obnovljene. Neki privatni objekti koji su sada smješteni u ovu zgradu će ostati na svom mjestu, a neki će promijeniti lokaciju- objašnjava Rikalo.

Ove godine planiran je završetak glavnog projekta i priključak na gradsku kanalizaciju, koji će koštati 22 hiljade KM, pošto objekat u strogom centru grada do sada nije bio na kanalizacionoj mreži.

Po završetku svih radova trebinjska gradska administracija će odlučiti da li će objekat dati pod zakup po principu javno-privatnog partnerstva ili će grad gazdovati tržnicom.

– To bi bilo dobro. Ljeti nam je poseban problem pošto je  jako vruće, a kad bi preselili unutra i imali rashladne vitrine bilo bi nam mnogo lakše – kaže jedan od prodavaca sira na gradskoj pijaci.

Ona ističe da će tek biti prava stvar ukoliko ne poskupe zakupnine, pošto otvorenu tezgu na trebinjskoj pijaci mjesečno plaća 250 KM, a prodaja je sve slabija.

Prije nekoliko godina bivša gradska administracija pokušala je da proda poslovne prostore u zgradi na zapadnom obodu trebinjske pijace.

Bilo je planirano da se tada u gradsku kasu slije preko 210 hiljada KM, a prema ranijim saznanjima “EuroBlica”,prodata su tri od osam ponuđenih prostora, među kojima je i prodajno mesto Lutrije RS.

Izvor: BLIC. D. Čolović

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here