Naslovnica Hercegovina Udruženje dijabetičara uz svoje članove 24 sata

Udruženje dijabetičara uz svoje članove 24 sata


Udruženje dijabetičara Trebinje je jedno od rijetkih udruženja koje je nastavilo raditi nesmanjenim intenzitetom i u doba korona virusa. Obzirom da su dijabetičari jedna od najrizičnijih kategorija kada se radi o korona virusu, Udruženje se relativno brzo organizovalo i prilagodilo novim uslovima rada, poštujući sve preporuke Štaba za vanredne situacije.

Udruženje dijabetičara Trebinje je u saradnji sa medicinskim radnicima Doma zdravlja i Opšte bolnice Trebinje, a uz podršku farmaceutskih kompanija Novo Nordisk Pharma d.o.o, Pharmamaac, Wellion, Medicom/ Accu Chek, Apomedical i Krajina Group obezbjedilo opremu i uslove za rad u vanrednim okolnostima sa kakvim se nikada ranije nije srelo.

Udruženje se potrudilo da donacijama osigura dodatne trakice za mjerenje šećera u krvi, aparate, lancete, alkohol, vatu, insulinske iglice, rehidracijske otopine, šećer, glukagon, kreme za prste, baterije za aparate i sve što je potrebno za dobru grikoregulaciju. Najveći broj trakica obezbijeđen je za djecu sa dijabetesom koja su imala neregulisane glikemije, prije svega zbog zatvorenog prostora i nedostatka fizičke aktivnosti. Članovima je obezbijeđena i 24- satna podrška kroz savjetovanja i davanje upustava od strane endokrinologa, dijabetes edukatora i psihologa putem mejla i telefona.

Usljed novonastale epidemije korona virusa, dijabetičari su veoma ugroženi, jer je u pitanju hronična bolest, a dijabetičari su osjetljiva kategorija, istakla je za naš portal Nada Bijedić, predsjednica udruženja. Ona je rekla, da uprkos strahu od korona virusa i neizvjesnosti do kada će pandemija trajati i do kada ćemo morati vrijeme provoditi u kući, ne smijemo zaboraviti na svakodnevno provođenje zdravih životnih navika. Vodimo računa šta i koliko jedemo, budemo fizički aktivni, redovno mjerimo šećere u krvi i krvni pritisak, redovno uzimajmo terapiju koju nam je propisao ljekar. Ne dopustimo da nam od straha od Covid-19 , fokus više ne bude na šećernoj bolesti i njenoj kontroli.

Dobra kontrola šećera u krvi kod dijabetičara je poželjan cilj. Trenutno je to jako važno kako bi se prevenirale infekcije i osigurao normalan odbrambeni mehanizam, kao odgovor na infekciju.

U slučaju karantina osigurati dovoljne količine lijekova, inzulina, trakica za mjerenje šećera u krvi, lanceta, glukagon i svu opremu potrebnu za zbrinjavanje šećerne bolesti. Svakako savjetujemo da se telefonski čujete sa svojim porodičnim ljekarom, kako biste izbjegli fizičke kontakte, jer ipak morate paziti na svoje zdravlje.

Jedinstven je savjet za osobe sa ili bez dijabetesa- voditi računa o zaštiti sebe i svoje okoline. Posebno paziti na izlaganje i kontakt, češće pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja lica. Ipak, ukoliko osjetite simptome, telefonski kontaktirajte porodičnog ljekara za dodatne upute o vašem zdravlju, kako biste ostali sigurni, kazala je Bijedićeva.

Nadam se da ćemo se u godinama koje su pred nama osjećati ponosnim kako smo odgovorili na ovaj izazov i da će oni koji dolaze poslije nas moći da kažu da je ova generacija bila jaka kao i bilo koja druga.

Atributi kao što je samodisciplina, odlučnost i osjećaj brige za druge i drugačije krase naše Udruženje. Govorim vam ovo u vrijeme izazova za nas, u vrijeme kada je promjenjen naš život, a te promjene su nekima donijele tugu, velike finansijske probleme, kao i ogromne izazove našoj svakodnevnici. Zajedno se borimo protiv ove bolesti i želim da vas uvjerim da ako ostanemo ujedinjeni, pobijedićemo ovaj izazov.

Saosjećam s bolom koji osjećaju porodice pogođene epidemijom korona virusa i zahvaljujem se ljudima koji se pridržavaju pravila i ostaju kod kuće i na taj način štite one koji su najranjiviji. Ponovo ćemo se družiti. Pobijedićemo i taj uspjeh će pripasti svima nama, poručila je Nada Bijedić, predsjednica Udruženja dijabetičara Trebinje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + two =