Naslovnica Hercegovina UDRUŽENJE DIJABETIČARA TREBINJE U LJUBINJU

UDRUŽENJE DIJABETIČARA TREBINJE U LJUBINJU

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja Ljubinje i uz podršku kompanije Novo Nordisk je u subotu, 23.11.2019. uspješno provelo akciju : „Prevencija komplikacija dijabetesa kroz edukaciju i poboljšanje kontrole dijabetesa u Regiji Trebinje 2019“. „Ispred Udruženja dijabetičara Trebinje se zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Ljubinje na čelu sa direktoricom dr Slavicom Piljević i dr Savu Novokmetu na ukazanoj podršci i učestvovanju u svakoj od provedenih aktivnosti. Odziv osoba sa dijabetesom je bio zadovoljavajući. Izvršena su im mjerenja % HbA1c, pregledi stopala monofilament testom, provjerene glikemije, izvršene su grupne i individualne edukacije o značaju dobre glikemijske kontrole u prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole glikemije, izvršena je edukacija/ hipoglikemijski menadžment/za 17 osoba sa čestim hipoglikemijama o pravilnoj administraciji inzulinske terapije, pravilnom samomjerenju šećera u krvi i pravilnom vođenju dnevnika samokontrole. Od strane ljekara, endokrinologa provedena su individualna savjetovanja i pregledi, podijeljeni su aparati za mjerenje šećera u krvi, vodići za dijabetes i dr. edukativni materijali,“ rekli su nam u Udruženju.

“Kroz provedene aktivnosti smo unaprijedili svijest i znanje o značaju i načinima dobre kontrole glikemije u prevenciji komplikacija dijabetesa, što će zasigurno kod velikog broja dijabetičara rezultirati pozitivnim promjenama u životnim stilovima, uz pridržavanje terapije i savjeta ljekara, te tako spriječiti ili odgoditi javljanje ozbiljnih komplikacija dijabetesa. Kroz ove aktivnosti smo informisali i javnost, djelimično olakšali položaj dijabetičara i unaprijedili saradnju sa timovima porodične medicine u Opštini Ljubinje” rekla je dr Turanjanin Slavica, endokrinolog iz Opšte bolnice Trebinje. “Ovim aktivnostima između ostalog , utvrđena je loša kontrola glikemije kod velikog broja osoba sa dijabetesom. Pacijenti su bili zadovoljni koristima, koje su im pružene kroz projekat, a naročito oni koji su bili loše regulisani, jer su na ovaj način brže i jednostavnije dobili savjete ljekara dijabetologa,”kazala je dr Turanjanin.

Nada Bijedić je istakla da je analizom rezultata utvrđena velika potreba za nastavkom ovih aktivnosti, jer je obuhvaćen neznatan broj oboljelih od dijabetesa u odnosu na ukupan broj registrovanih dijabetičara u ovoj Opštini, kao i zbog činjenice da Dom zdravlja Ljubinje, kao ni ostalih šest Opština Regije Trebinje nema endokrinologa/dijabetologa, niti edukovane medicinske kadrove/dijabetes edukatore/ za dobru edukaciju u prevenciji komplikacija dijabetesa. Ona je najavila da će nastavkom ovih aktivnosti u 2020. godini Udruženje nastojati barem djelimično umanjiti ove probleme omogućavajući i osobama sa dijabetesom koje su na tabletama 5 ili više godina, gojaznim osobama sa dijabetesom Tip 2 i osobama na inzulinskoj terapiji, koje imaju česte hipoglikemijske događaje neophodne edukacije kroz edukativna predavanja i edukativne radionice / brojanje ugljenih hidrata, mjerenja glikoliziranog hemoglobina( HbA1c), mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa tjelesne težine i individualna savjetovanja i edukacije ljekara dijabetologa o načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa s ciljem preveniranja komplikacija dijabetesa/.
„Ove aktivnosti su nastavak prethodnih, uspješno realizovanih aktivnosti Udruženja. Udruženje se kontinuirano bavi ovom problematikom i aktivno zalaže za sprečavanje ili značajno odgađanje komplikacija dijabetesa kroz edukacije pacijenata, čime će se značajno popraviti i kvalitet života osoba koje žive sa dijabetesom,“rekla je nam je ona.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

four + 16 =