Naslovnica Hercegovina UDRUŽENJE DIJABETIČARA TREBINJE U GACKU

UDRUŽENJE DIJABETIČARA TREBINJE U GACKU

UDRUŽENJE DIJABETIČARA I OSTALIH ZAINTERESOVANIH LICA TREBINJE U SARADNJI SA DOMOM ZDRAVLJA GACKO I UZ POMOĆ DONACIJE FARMACEUTSKE KOMPANIJE NOVO NORDISK U SKLOPU PROJEKTA „PREVENCIJA KOMPLIKACIJA DIJABETESA KROZ EDUKACIJU I POBOLJŠANJE KONTROLE DIJABETESA SA POSEBNIM FOKUSOM NA HIPOGLIKEMIJE U REGIJI TREBINJE 2020“ izvršilo besplatna mjerenja HbA1c /glikolizirani hemoglobin/ i  besplatne preglede endokrinologa za pacijente sa dijabetesom u Opštini Gacko.

Zahvaljujući direktoru i timovima Porodične medicine Doma zdravlja Gacko, koji su pravilno pripremili pacijente i ciljano ih pozivali, u subotu, 26.09.2020. su uspješno realizovane sve planirane aktivnosti.

Od strane dijabetološkog tima uspješno je provedena  akcija  besplatnog mjerenja glikoliziranog hemoglobina/ HbA1c/, za osobe sa dijabetesom  koje su duži niz godina na terapiji  oralnim antidijabeticima, za gojazne osobe sa dijabetesom i osobe sa neregulisanim glikemijama. Kod velikog broja pacijenata su se već javile komplikacije, a kod velike većine je utvrđena gojaznost. 21 osoba  je imala povišene vrijednosti HbA1c iznad 8 %, te im je endokrinolog, dr Grahovac Svjetlana izvršila individualna savjetovanja i preglede. Nakon toga su izvršene edukacije o simptomima hipoglikemije i načinima njene prevencije, edukacija o pravilnoj administraciji inzulinske terapije, pravilnom samomjerenju šećera u krvi i pravilnom načinu vođenja dnevnika samokontrole. Dati su im savjeti za pravilan režim ishrane i ukazano na važnost fizičke aktivnosti u dobroj regulaciji glikemije. Pacijenti sa povišenim vrijednostima HbA1c iznad 8% su zakazani za 3 mjeseca na kontrolu u Trebinje. Podijeljeni su im aparati za mjerenje šećera u krvi, dnevnici samokontrole, časopis Vital Plus i CD „Moj život s inzulinom.“

Nada Bijedić, predsjednica udruženja, je kazala da osoba koji živi sa dijabetesom mora da nauči kako da organizuje svoj dan, a to nije uvek lako. Mnogi su u nedoumici kako da se hrane ili kako da uzimaju terapiju. Mnogo znači dijabetičaru kada su mu, bez zakazivanja, ili uz minimalno čekanje dostupni lekar specijalista, edukator za dijabetes ili nutricionista, naglasila je Bijedićeva.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − ten =