Naslovnica Trebinje Udruženje dijabetičara Trebinje organizuje “Slatku školicu zdravlja“

Udruženje dijabetičara Trebinje organizuje “Slatku školicu zdravlja“

U Udruženju dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje počela sa radom “Slatka školica zdravlja” za najmlađe članove ovog udruženja, a u subotu je održan prvi čas engleskog jezika.

 “Slatka školica zdravlja“  predstavlja pomoć djeci koja boluju od dijabetesa, koja zbog bolesti i čestih izostanaka s nastave imaju poteškoća da prate školski program, gdje su privatni časovi i privatne škole engleskog jezika skupi, a u školama nije obezbjeđena dopunska nastava.

Zbog ovoga je Udruženje dijabetičara Trebinje došlo na ideju da u okviru svoga djelovanja na edukaciji i kontroli dijabetesa kod djece uvede besplatno učenje engleskog jezika za djecu oboljelu od dijabetesa, a nastojaće i da organizuje dopunsku nastavu za druge predmete poput matematike, fizike, hemije, srpskog jezika.

“Prema evidenciji Udruženja dijabetičara Trebinje nijedno dijete, nijedan srednjoškolac, član našeg Udruženja, koji ima dijabetes, ne nastavlja dalje školovanje upravo zbog toga što društvo nema razumijevanja  i nije regulisalo dodatnunastavu i časove za djecu koja su često bolesna i često izostaju sa redovne nastave i ne mogu postići propušteno gradivo. Nastavni sistem u cijeloj RS nema dovoljno razumijevanja za djecu oboljelu od  šećerne bolesti”, ističe predsjednica Udruženja Nada Bijedić

Zamišljeno je da pomoć pri učenju bude besplatna za svu djecu koja imaju dijabetes, ali i djecu iz siromašnih porodica.

“Kako je engleski jezik postao neizostavan dio globalne komunikacije u vremenima tehnološkog povezivanja i ekspanzije, smatramo da je učenje ovoga jezika od primarnog i vitalnog značaja za budućnost djece oboljele od dijabetesa, kojima je svaka kvalifikacija i vještina izuzetno važna za budućnost” – ističe Bijedić i dodaje:

“U Trebinju postoje i značajni resursi za širenje znanja u Narodnoj biblioteci, Američkom kutku Trebinje, gdje bi bile organizovane večeri knjige i filma kroz koje bismo na kreativan način upoznali djecu s književnošću i istorijom. Planirano je da se svi oblici nastave izvode na engleskom jeziku i sprovodi ih profesor engleskog jezika i književnosti.”

Na ovaj način, djeca bi se osnažila i vremenom bolje pripremila za proces daljeg školovanja.

“Biće organizovani izleti , posjete Muzeju, jednodnevni posjete obližnjim gradovima i upoznavanje njihovog istorijskog naslijeđa i kulture. Za svaki ostvareni uspjeh djeca će biti nagrađivana. Po završetku školske godine biće im podijeljeni sertifikati za postignute uspjehe,  a profesorima zahvalnice za učešće u ovoj, za nas najdragocjenoj humanitarnoj akciji” – kažu iz Udruženja dijabetičara Trebinje.

Osim ovoga, u Udruženju će biti otganizovane interaktivne edukativne radionice za male dijabetičare, a provodiće ih medicinski stručnjaci-edukatori. U okviru ovih radionica djeci će se izmjeriti nivo šećera u krvi i vrijednost glikoliziranog hemoglobina/HbA1c/, izvršiti edukacija o ulozi inzulina, samostalnom davanju inzulina, korekciji inzulinskih jedinica prema vijednostima šećera u krvi kod kuće, edukovanje za pravilno samomjerenje šećera u krvi sve u cilju unapređenja kvaliteta života djece oboljele od dijabetesa i postupnog preuzimanje kontrole u samozbrinjavanju, kako bi postali samostalni u samonadzoru i samokontroli te na taj način odgodili na što duže vrijeme komplikacije koje neliječena šećerna bolest uzrokuje.

Iz Udruženja takođe poručuju da će pokušati da organizuju i dopunsku nastavu za predmete matematika, fizika, hemija, maternji jezik kao pomoć pri učenju i nadoknađivanju propuštenog školskog gradiva djeci koja opravdano, zbog svoje bolesti, često izostaju sa nastave. Provodiće se u prostorijama Udruženja od strane nastavnika, a prema potrebama naših malih dijabetičara će se napraviti raspored.

Za potrebe “Slatke školice zdravlja” Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje obezbijedilo je prostor i osnovna sredstva za pomoć pri učenju: kompjuteri, video projektor, potrošni materijal. Svi časovi će se izvoditi uz prisustvo medicinske sestre edukovane za dijabetes, s obzirom da se radi o djeci koja boluju od šećerne bolesti i koja su sklona čestim hipoglikemijama, odnosno padovima šećera u krvi.

Za posjete biblioteci/Američkom kutku Trebinje, Udruženje će dogovarati  saradnju i termine posjeta djece oboljele od dijabetesa koja će u pratnji nastavnika dolaziti u Kutak, te uslove pozajmljivanja knjiga iz Američkog kutka za potrebe učenja engleskog jezika. Dogovor o posjetamaAmeričkom kutku Trebinje i uslovima saradnje je odgovornost Udruženja.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here