Naslovnica Život i zdravlje Ublažite simptome PMS-a

Ublažite simptome PMS-a

Žene, možda, misle da ne mogu puno da urade da bi održale predmenstrualni sindrom (PMS) pod kontrolom. Međutim,ispostavilo se da postoje prirodni načini da kontrolišu simptome, kao što su vježbe i zdrava ishrana.

Vježbanje i pravilna ishrana mogu da kontrolišu nadimanje, epizode depresije, razdražljivost i promjene raspoloženja povezane sa PMS. Preporučuje se 30 do 45 minuta vježbanja, četiri do pet dana sedmično, a stručnjaci predlažu i sledećih ovih 11 promjena u ishrani:

SMANjITE SO

Jedite hranu koju sami pripremite, a ne onu “brzu”, punu soli i vještačkog šećera. Konzumiranje manje soli se posebno preporučuje ženama koje imaju problem sa nadutošću, osjetljivim dojkama ili natečenim rukama.

ŠTO VIŠE ZELENIŠA

Jedite raznovrsno voće i povrće, prije svega zelene boje. Povrće poput kelja, soje ili blitve je bogato gvožđem i vitaminima B koji mogu da pomognu u otklanjanju umora.

PIJTE DOSTA VODE

Preporučuje se da žene piju najmanje osam čaša vode dnevno da bi se smanjilo nadimanje, ubrzalo varenje i da bi voda imala niz drugih zdravstvenih prednosti. U vodu možete dodati malo limuna, limete i kriške krastavca kako bi dobila ukus.

UNOS KALCIJUMA

Neke studije pokazuju da unos kalcijuma kroz hranu kao što je jogurt, mlijeko, soja i nemasni sirevi može da smanji niz simptoma PMS.

VITAMINI

Vitamin D se prirodno nalazi u hrani kao što su sardine, ostrige i losos. Ovaj vitamin, takođe, može pomoći u ublažavanju simptoma PMS.

NADOKNADITE GVOŽĐE

Morate da povećate unos gvožđa prije i tokom ciklusa. Ishrana koja obuhvata namirnice pune gvožđa može vam pomoći da izbjegnete anemiju. Izaberite krte komade mesa i odsijecite višak masti prije kuvanja. Ako ste vegetarijanac ili jednostavno ne volite crveno meso pitajte svog ljekara o eventualnom uzimanju suplemenata sa gvožđem. Mnogi preparati gvožđa, koji podtiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, i tako smanjuju simptome kao što su umor i iscrpljenost teško se podnose. Zato bi trebalo u dogovoru sa svojim ljekarom da izaberete neku od novih formula gvožđa koje se postepeno oslobađaju u organizmu ne izazivaju mučninu, niti metalni ukus u ustima, a vrlo su komforne za upotrebu i uzima se po jedna tableta dnevno poslije obroka.

KOŠTUNIČAVO VOĆE

Umjesto posezanja za čipsom ili čokoladom, uzmite šaku koštuničavog voća. Orasi su bogati omega 3 masnim kiselinama i pomoći će vam da se osjećate sito duže vrijeme. Jedite orahe, bademe i lješnike

SLOŽENI UGLjENI HIDRATI

Namirnice koje imaju složene ugljene hidrate sadrže tri ili više vrsta prirodnog šećera i bogate su vlaknima. Ove namirnice ulaze u krvotok postepeno. Izazivaju samo umjeren porast insulina i mogu da pomognu u stabilizaciji raspoloženja i obuzdaju pretjeranu želju za hranom. U ovoj grupi namirnica su krompir, tikvice, bundeva, sočivo…

ŽITARICE

Promjena nivoa estrogena i progesterona može da smanji količinu serotonina u mozgu, što može uticati na raspoloženje i aktiviranje depresije, anksioznosti ili razdražljivosti. Kada se osjećate umorno i tužno žitarice to mogu da poprave.

SMANjITE ALKOHOL

Piće može pomoći da se opustimo, ali alkohol može i da poremeti san. Neke žene će uzeti čašu vina u 20 sati, i probudiće se u 2 ujutru kada alkohol počinje da djeluje.

MANjE KOFEINA

Previše kofeina, takože, može da poremeti san i pojača simptome PMS. Mnogo kafe, recimo, ili čaja i drugih pića koja sadrže kofein pojačava razdražljivost, pa ih u PMS treba izbjegavati.

SrpskaCafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here