Naslovnica RS/BiH U Željeznicama Srpske otpočeli štrajk glađu

U Željeznicama Srpske otpočeli štrajk glađu

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je Srni da su on i još devet njegovih kolega, radnika “Željeznica Republike Srpske” danas stupili u štrajk glađu, od kojeg neće odustati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

“Sigurno ćemo istrajati, nećemo odustati dok nam ne ispune zahtjeve, pa makar i po cijenu života, jer ovakvim ponašnjem pojedinci ukidaju naša prava i uništavaju nas i naše porodice”, poručio je Marin.

On je pojasnio da su razlozi štrajka slični onima iz marta ove godine, odnosno neisplaćivanje plate, naknade za prevoz i topli obrok u skladu sa zakonom, kao ni ostalih materijalnih troškova prema radnicima.

“Onemogućena nam je zdravstvena zaštita, te, iako nam se na platnim listama obustavljaju sredstva za fondove, radnici moraju plaćati preglede i liječenje”, pojasnio je Marin.

On je rekao da radnici “Željeznica” ne mogu više prelaziti preko činjenice da moraju plaćati preglede dok im obustavLJaju sredstva od plate za doprinose.

“Priča da čekamo neki kredit za nas je neprihvatljiva”, poručio je Marin.

Prema njegovim riječima, radnici su prije 1. septembra uputili zahtjev za rješavanje ovih problema Upravi preduzeća, predsjedniku Srpske, Vladi i narodnim poslanicima u kojem su i obrazložili stanje u preduzeću.

“Nepojmljivo je da se toliko krši zakon u ovom preduzeću, a da niko ništa ne preduzima. Tražimo od nadležnih da reaguju, jer nam je najavljena podrška ostalih radnika”, rekao je Marin i dodao da su pozvali sve nezadovoljne u Republici da im se pridruže u protestima.

On smatra da je nedopustivo da ovi radnici po drugi put ulaze u štrajk glađu zbog istih stvari.

Marin je istakao da se radnicima duguje oko milion i po KM.

On je rekao da je generalni direktor “Željeznica” Dragan Savanović izdao nalog da se zaključa željeznička stanica u Banjaluci u koju sada ne mogu ući ni putnici, tako da su se štrajkači okupili ispred stanice.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here