Naslovnica Trebinje U Trebinju registrovano 145 zajednica etažnih vlasnika

U Trebinju registrovano 145 zajednica etažnih vlasnika

Na području Trebinja registrovano je 145 zajednica etažnih vlasnika, u postupku su još tri zahtjeva, dok se sve više građana interesuje za ispunjavanje ove zakonske obaveze, potvrdila je Srni načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin.

Ona kaže da se građani svakodnevno obraćaju u Odjeljenje kako bi od nadležnih službenika dobili informaciji o postupku registracije, kao i o pravima i obavezama koje imaju u registovanoj zajednici.

Ćapinova napominje da je ova oblast regulisana Zakonom o održavanju stambenih zgrada koji propisuje da su svi vlasnici i suvlasnici stambenih i poslovnih prostora u zgradi dužni da se registruju.

“U toku je pravljenje baze podataka registrovanih i neregistrovanih stambenih objekata”, ističe Ćapinova.

Sredstva za održavanje stambene zgrade prikupljaju se od svih vlasnika/suvlasnika stambenih i poslovnih prostora u zgradi. Minimalna Zakonom propisana cijena po metru kvadratnom stambenog prostora je 0,20 KM, a poslovnog 0,40 KM, dok maksimalna cijena nije određena.

Cijena postupka registracije u gradskoj upravi iznosi 99 KM, odnosno 104 KM zavisno da li zajednice etažnih vlasnika zastupaju jedno ili dva lica.

Ćapinova napominje da Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove pruža svu stručnu podršku u procesu registracije zajednica etažnih vlasnika tako što daje informacije o samom postupku registracije, te izrađuje dokumenata potrebna za registraciju.

Iz Odjeljenja su pozvali građane da krenu sa registracijom zajednica etažnih vlasnika u skladu sa zakonom, kao i da tako preuzmu odgovornost koju imaju prema dijelovima zgrade koje svi zajedno koriste da bi urednim održavanjem što duže bili u funkciji.

SRNA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here