Naslovnica Trebinje U Trebinju počeo naučni skup “Poetika Milutina Bojića”

U Trebinju počeo naučni skup “Poetika Milutina Bojića”

Naučnim skupom “Poetika Milutina Bojića” započet je simpozujum o pjesniku Milutinu Bojiću, u okviru tradicionalne kulturne manifestacije “Dučićev dan” u Trebinju. Ovogodišnji simpozijum organizovan je u znaku sjećanja na pjesnika, odnosno obilježavanja stotinu godina od njegove smrti, a 125 godina od njegovog rođenja.

Skup je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, pozdravivši učesnike te laureata Dučićeve nagrade za 2016. godinu pjesnika Gojka Đoga.

„Moram reći da žalim što sličnih naučnih skupova, što donose nove poglede pa i kolektivne sinteze, nemamo više i u drugim domenima. Zbog toga danas ovdje mogu da kažem – da ćemo ovakve skupove posebno njegovati i u okviru Dučićevih svetkovina i drugih projekata u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta – i svih onih skupova na kojima ćemo temeljiti Dučićev projekat Trebinja – grada kulture,“ istakao je gradonačelnik.

U Trebinju počeo naučni skup "Poetika Milutina Bojića"

Svetlana Šeatović, rukovodilac edicije sa Instituta za književnost i umetnost Beograd, je rekla da je Bojić “pesnik nacionalnog integriteta, čiji se život rano završio”. Ona je dodala da je ovaj pjesnik, za svega 25 godina koliko je živio, iza sebe ostavio četiri toma sabranih djela i otvorio najvažnija nacionalna pitanja.

Šeatović je u svom obraćanju naglasila da je Milutin Bojić učesnik različitih aktivnosti vezano za aneksiju Bosne te da se aktivno zalagao za oslobođenje svih Srba pod okupacijom.

Skupu se obratio i član Savjeta Dučićevih večeri poezije prof. Jovan Delić koji je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje Instituta za književnost i umetnost Beograd i Grada Trebinja. Delić je istakao da je ovo deseti jubilarni susret.

“Bio bih nesrećan da saradnja Instituta za književnost Beograd i Grada Trebinje, u koji sam uložio dobar komad života i intelektualne energije, nije nastavljena. Nismo došli praznoruki, već sa Zbornikom, zahvalni na gostoprimstvu i podršci koji je ovaj grad pružao i pruža,” kazao je Delić.

Saopštivši da je završen IX Zbornik pod nazivom Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića, Delić je rekao:

„Nema danas mjesta pod suncem, to više nije ni Šantićev Mostar, gdje je prirodnije, prikladnije i ljepše po prvi put predstaviti zbornik radova o Aleksi Šantiću, tek drugi ikada priređen, nego što je Dučićevo milo Trebinje.“

U Trebinju počeo naučni skup "Poetika Milutina Bojića"

Nakon obraćanja, prof. Delić je gradonačelniku Trebinja uručio Zbornik Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića. Svetlana Šeatović je takođe uručila zbirku pjesama pod nazivom Pesme bola i ponosa Milutina Bojića.

Večeras, od 18 časova, u Muzeju Hercegovine biće upriličena promocija Zbornika i izložba pod nazivom “Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH”.

Grad Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here