Naslovnica Hercegovina U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

Udruženje dijabetičara Trebinje je danas, u saradnji sa zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Trebinje i učenicima Srednje Medicinske škole iz Trebinja provelo niz akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana srca.

Na Tgu slobode, u prijepodnevnim satima, svim zainteresovanim građanima su izmjerene vrijednosti šećera u krvi, krvni pritisak, indeks tjelesne težine, podijeljen informativno-edukativni materijal i dati savjeti o pravilnom režimu ishrane i značaju fizičke aktivnosti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ove aktivnosti organizovane su s ciljem podizanja svijesti i edukacije građana o značaju faktora rizika za kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije.

U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA
U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA
U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

Nada Bijedić, predsjednica trebinjskog Udruženja dijabetičara kaže da je visok nivo glukoze u krvi indikator dijabetesa i da su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrti kod dijabetičara, tako da ako se na vrijeme ne dijagnostifikuje ili ne tretira, povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara. Dugoročno povišena koncentracija glukoze u krvi kod osobe sa dijabetesom dovodi do oštećenja tkiva od kojih su najčešće zahvaćeni srce i krvni sudovi.
Zbog oštećenja ovih tkiva nastaju teške hronične komplikacije dijabetesa, kao što su kardiovaskularna oboljenja (angina pectoris, infarkt miokarda, srčana dekompenzacija). Komplikacije dijabetesa značajno ugrožavaju kvalitet i kvantitet života osoba sa dijabetesom, a liječenje komplikacija je najskuplji segment u zdravstvenoj zaštiti.
Dobra kontrola nivoa glukoze u krvi predstavlja ključni faktor u prevenciji
kardiovaskularnih bolesti. Naučne studije kazuju da smanjenje HbA1c za 1% dovodi do smanjenja rizika od srčanog infarkta za 14%, smanjenja rizika od mikrovaskularnih komplikacija za 37%, i smrti povezane sa dijabetesom za 21%. Osim održavanja dobre koncentracije glukoze u krvi, jedan od veoma bitnih faktora u prevenciji KVB je dostizanje i održavanje optimalne tjelesne težine.

Osobe s dijabetesom tip 2 su nerijetko gojazne, a gojaznost dodatno doprinosi daljoj progresiji oboljenja i razvoju brojnih kardiovaskularnih komplikacija dijabetesa. Zato je osobama s dijabetesom koje su gojazne izuzetno važno obezbijediti što bolju edukaciju i podršku u dostizanju optimalne tjelesne mase, kao i dostupnost lijekova koji će imati povoljan efekat i na gubitak viška kilograma, kazala je Bijedićeva.

U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN SRCA

Nikolina, glavna sestra Doma zdravlja nam je rekla da su i na ovom području, u Regiji Istočne Hercegovine bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolijevanja i smrti, kao i u svijetu. Svake godine u cijelom svijetu ovaj dan se obilježava pod određenom parolom, ove godine je parola da napravimo obećanje sebi, radi sebe i svojih bližnjih na koji faktor rizika ćemo da utičemo kako bismo očuvali zdravlje svoga srca. Istakla je da su brojni faktori rizika, ali da kardiolozi najčešće upozoravaju na povišene vrijednosti šećera i masnoća u krvi, povišen krvni pritisak i pušenje, gdje je važno da svaki pojedinac vodi o sebi računa i posluša savjete ljekara.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here