Naslovnica Vijesti U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Danas je Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u okviru aktivnosti Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa, održalo  tradicionalnu, humanitarno-sportsku manifestaciju „VII trebinjski kros protiv dijabetesa“. Pokrovitelj manifestacije je bio Grad Trebinje, generalni sponzor kompanija Novo Nordisk, zlatni sponzori su bili Sanofi, Medikom iz Bijeljine i Accu Chek, a srebreni sponzor Apomedikal iz Sarajeva.

Akcije su počele u jutarnjim satima na Trgu slobode u saradnji sa Domom zdravlja, Opštom bolnicom Trebinje, osnovnim školama, medicinskom školom, Atletskim klubom Leotar, i Crvenim Krstom Trebinje.
Predstavnik iz Uprave Grada Trebinja je dao primjer podrške i prvi izmjerio šećer u krvi, potom direktor Opšte bolnice Trebinje, direktor Doma zdravlja Trebinje, direktor Medicinske škole, kao i direktori iz  osnovnih i srednjih škola i drugi građani.
Na Krosu su trčala djeca oboljela od dijabetesa zajedno sa djecom koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, učenici Medicinske škole, volonteri našeg Udruženja i ostali zainteresovani građani. Ljekari i medicinske sestre su na Trgu grada mjerili učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje. “Cilj nam je da ukažemo da osoba oboljela od dijabetesa nema prepreka da se bavi sportom, čak i profesionalno.” navela je predsednica udruženja, Nada Bijedić.
U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Saobraćajna policija je podržala manifestaciju, tako što je zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijedila dionicu za trčanje kroz grad i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa 99, preko mosta na Trebišnjici, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10.00 do 10.30 časova.
Nakon proglašenja pobjednika podijeljene su diplome i zahvalnice. Na Trgu Slobode je odrzan edukativni dio manifestacije i mjerenja šećera u krvi. Tokom edukativnog dijela manifestacije, ljekari i medicinske sestre su građanima ukazali na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se ne samo kontroliše tjelesna masa, već fizička aktivnost ima i veliki psihološki efekat: povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lijekova i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću. Svim prisutnim građanima su izmjereni šećeri u krvi  i krvni pritisak , podijeljeni edukativni materijali i dati savjeti.
U 18 časova u Velikoj sali Hidroelektrana na Trebišnjici prim. dr Slavica Turanjanin je za dijabetičare tipa 2 i druge zainteresovane građane održala predavanje o prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa.
Dr Branko Markuš iz Centra za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje je održao prezentaciju o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa kao što su angiopatija, polineuropatija, dijabetično stopalo, flegmona i gangrena, infekcije mekih tkiva i hronične nezarastajuće rane.
Na predavanja se odazvao veliki broj građana. Akcija je medijski propraćena i emitovana na svim TV i radio stanicama  i internet portalima, kao i na društvenim mrežama.
U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesaU Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesaU Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesaU Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesaU Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
Foto: Lokoportal

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here