Naslovnica Vijesti U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U Trebinju obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Danas je Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u okviru aktivnosti Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa, održalo  tradicionalnu, humanitarno-sportsku manifestaciju „VII trebinjski kros protiv dijabetesa“. Pokrovitelj manifestacije je bio Grad Trebinje, generalni sponzor kompanija Novo Nordisk, zlatni sponzori su bili Sanofi, Medikom iz Bijeljine i Accu Chek, a srebreni sponzor Apomedikal iz Sarajeva.

Akcije su počele u jutarnjim satima na Trgu slobode u saradnji sa Domom zdravlja, Opštom bolnicom Trebinje, osnovnim školama, medicinskom školom, Atletskim klubom Leotar, i Crvenim Krstom Trebinje.
Predstavnik iz Uprave Grada Trebinja je dao primjer podrške i prvi izmjerio šećer u krvi, potom direktor Opšte bolnice Trebinje, direktor Doma zdravlja Trebinje, direktor Medicinske škole, kao i direktori iz  osnovnih i srednjih škola i drugi građani.
Na Krosu su trčala djeca oboljela od dijabetesa zajedno sa djecom koja nemaju dijabetes, članovi Atletskog kluba „Leotar“, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, učenici Medicinske škole, volonteri našeg Udruženja i ostali zainteresovani građani. Ljekari i medicinske sestre su na Trgu grada mjerili učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje. “Cilj nam je da ukažemo da osoba oboljela od dijabetesa nema prepreka da se bavi sportom, čak i profesionalno.” navela je predsednica udruženja, Nada Bijedić.
Saobraćajna policija je podržala manifestaciju, tako što je zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijedila dionicu za trčanje kroz grad i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa 99, preko mosta na Trebišnjici, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10.00 do 10.30 časova.
Nakon proglašenja pobjednika podijeljene su diplome i zahvalnice. Na Trgu Slobode je odrzan edukativni dio manifestacije i mjerenja šećera u krvi. Tokom edukativnog dijela manifestacije, ljekari i medicinske sestre su građanima ukazali na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se ne samo kontroliše tjelesna masa, već fizička aktivnost ima i veliki psihološki efekat: povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lijekova i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću. Svim prisutnim građanima su izmjereni šećeri u krvi  i krvni pritisak , podijeljeni edukativni materijali i dati savjeti.
U 18 časova u Velikoj sali Hidroelektrana na Trebišnjici prim. dr Slavica Turanjanin je za dijabetičare tipa 2 i druge zainteresovane građane održala predavanje o prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa.
Dr Branko Markuš iz Centra za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje je održao prezentaciju o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa kao što su angiopatija, polineuropatija, dijabetično stopalo, flegmona i gangrena, infekcije mekih tkiva i hronične nezarastajuće rane.
Na predavanja se odazvao veliki broj građana. Akcija je medijski propraćena i emitovana na svim TV i radio stanicama  i internet portalima, kao i na društvenim mrežama.
 
Foto: Lokoportal

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + one =