Naslovnica Hercegovina U REGIJI TREBINJE OPADA BROJ OBOLJELIH OD TBC, ALI JE U PORASTU...

U REGIJI TREBINJE OPADA BROJ OBOLJELIH OD TBC, ALI JE U PORASTU DIJABETES

Povodom nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje i Crveni krst Trebinje u saradnji sa srednjom Medicinskom školom i Domom zdravlja Trebinje su 18.09.2019. na Trgu slobode za građane Trebinja organizovali akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska, BMI i podjelu edukativnog materijala.

Tom prilikom su izmjereni šećeri u krvi kod 218 osoba. Kod većine građana je nivo šećera u krvi bio iznad gornje granice ( 6.1 mmol/L). Uočena je povećana gojaznost kod velikog broja građana i dati su savjeti za pravilan režim ishrane.
Kod 21 osobe, koje nemaju dijagnostifikovan dijabetes su izmjerene vrijednosti šećera u krvi bile u rasponu od 10,00 mmol/L do 20,8 mmol/L, te su upućeni kod porodičnog ljekara na dalja medicinska ispitivanja.

Najveća izmjerena vrijednost šećera u krvi je bila 20,8 mmol/L, a najniža 3,2 mmol/L.
Nada Bijedić, predsjednik ovog udruženja, kaže da je od izuzetnog značaja razgovarati sa građanima o ovom problemu i dati im stručne savjete, te da su zajedničke akcije ovog tipa veliki doprinos u prevenciji i ranom otkrivanju dijabetesa, ali i drugih oboljenja.

„Ovdje je sa nama i medicinski tim Doma zdravlja Trebinje, na čelu sa višom medicinskom sestrom, koja je edukator za dijabetes. Tu su i predstavnici Crvenog krsta Trebinje sa volonterima, koji nam pomažu i dijele promotivni materijal“, kaže Bijedićeva i na pitanje koliko Udruženje dijabetičara ima članova, odgovara da ih više i ne broje.

„Gotovo sve osobe sa dijabetesom su naši članovi, jer imaju značajne pogodnosti, dobijaju aparate za mjerenje šećera u krvi, trakice, lancete, inzulinske iglice, tečne šećere, prenosive frižidere za inzulin, mjere besplatno glikolizirani šećer od strane stručne osobe, 3-4 puta godišnje imaju besplatne preglede dijabetologa… A ono najbitnije za nas je činjenica da ove godine nismo imali nijedan zabilježen slučaj dijabetesa kod djece“, kaže ona.

Nada je podsjetila da je ovo Udruženje zajedno sa Domom zdravlja Trebinje lani organzovalo akcije mjerenja šećera u krvi po trebinjskim osnovnim školama. Mjerenja su vršili medicinski radnici Doma zdravlja Trebinje uz pismenu saglasnost roditelja. Nije bilo nikakvog rizika za djecu.

„Izražavam nezadovoljstvo, jer je mali broj roditelja bio saglasan. Tu su roditelji zakazali i nadam se da ove godine tako neće biti“, kazala je Nada.

Bijedićeva je najavila Projekat „Dani dijabetesa u Trebinju 2019.“ povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji će početi prvog oktobra i trajaće tri mjeseca. „90 dana različitih aktivnosti o dijabetesu na terenu će biti ujedno i primjer i poruka svim akterima, koji učestvuju u kreiranju zdravstvene zaštite osoba s dijabetesom, gdje ćemo pokazati da briga o dijabetesu treba biti svakodnevna, a ne samo na jedan dan, 14.novembra. Nadam se da će svi mediji kao i uvijek biti uz nas i podržati našu inicijativu“, izjavila je predsjednica ovog udruženja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here