Naslovnica Svijet U Čečeniji postoji logor za homoseksualce

U Čečeniji postoji logor za homoseksualce

Čečenija je otvorila prvi koncentracioni logor za homoseksualce, jedini ovakve vrste na svijetu, koji je ujedno prvi koncentracioni logor nakon zloglasnih u režiji Adolfa Hitlera.

Navodno, u ovim logorima privedeni homoseksualci su podvrgnuti elektrošokovima, te suočeni sa svakodnevnim torturama, prenio je juče britanski “Daily Mail”.

Vijest o logorima pojavila se sedam dana nakon što su mediji prenijeli da su čečenske vlasti privele oko 100 homoseksualaca, od kojih su tri već ubijena.

Prema pisanju “Novoya Gazeta”, među uhapšenima se nalazi veliki broj poznatih televizijskih ličnosti, ali i uticajnih figura iz religijskog svijeta, a vlasti su uspostavile nekoliko logora širom Čečenije, gdje homoseksualce vode na saslušanja. Neki od njih bivaju ubijeni, dok drugi moraju obećati da će napustiti republiku. Jedan od logora je, navodno, oformljen u sklopu bivšeg vojnog štaba u mjestu Argun.

“Čuli smo da pritvaraju homoseksualce, neki su zatvoreni u logorima. Radimo na evakuaciji onih koji još nisu privedeni, dok su neki uspjeli napustiti Čečeniju”, kaže Svetlana Zaharova, iz ruske LGBT mreže.

“Da, i mi imamo informaciju o logorima. Jedino što možemo jeste da apelujemo na ruske vlasti da istraže ove informacije. Inače, homoseksualci su u veoma teškom položaju u Čečeniji i svakodnevno bivaju progonjeni. Mnogi od njih žive u tajnim skrovištima ili napuštaju zemlju”, kaže Aleksandr Artemjev iz “Amnesty Internationala” za Rusiju.

Čečenija je formalno dio Rusije, ali funkcioniše kao kvazinezavisna država u kojoj se za sve pita Ramzan Kadirov. Stavovi prema LGBT zajednici u Rusiji su podijeljeni. Postoje određeni zakoni protiv homoseksualnosti među maloljetnicima, a zabranjeno je i održavanje gej parade u narednih 100 godina. Zakon je potpisao predsjednik Vladimir Putin lično. Međutim, Moskva i ostali istaknuti ruski gradovi imaju veliku i rasprostranjenu gej scenu.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here