Naslovnica Svijet Turska: Referendum o člansvu u EU?

Turska: Referendum o člansvu u EU?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da bi u Turskoj mogao da bude održan i referendum o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji.

Za 54 godine, šta su nas natjerali da uradimo pred vratima EU? Da čekamo”, rekao je Erdoan i dodao da će Turska sjesti i razgovarati, a da bi mogla da organizuje i referendum o ulasku u Evropsku uniju, prenio je AFP.

Erdoan je odbacio i kritike međunarodnih posmatrača istakavši da je glasanje na referendumu bilo “najdemokratskije glasanje”, kakvo nije viđeno ni u jednoj zapadnoevropskoj državi.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdoan je rekao da će Turska ignorisati sve ocjene međunarodnih posmatrača, prenio je AP.

“Pod jedan, vi znate gdje vam je mjesto, mi nećemo da gledamo niti slušamo politički motivisane izvještaje, koje vi pripremate”, rekao je Erdoan.

Na referendumu u Turskoj na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača je bilo za ustavne promjene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je sinoć izborna komisija navodeći da se zvanični reultati očekuju za 11 do 12 dana.

Međunarodni posmatrači saopštili su ranije danas da je kampanja uoči turskog referenduma o proširenju predsjedničkih ovlašćenja sprovedena “u nefer uslovima”, a samo prebrojavanje glasova je obilježeno kasnim proceduralnim izmjenama kojima su uklonjene ključne bezbjednosne norme.

Tursko Ministarstvo inostranih poslova, u međuvremenu je saopštilo da početni nalazi međunarodnih posmatrača, koji su nadgledali referendum u Turskoj, odražavaju pristrasnost, zasnovanu na predrasudama.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here