Naslovnica Trebinje Trebinje: Zadruga “smokvica” okupila žene žrtve nasilja

Trebinje: Zadruga “smokvica” okupila žene žrtve nasilja

Fondacija Ženski centar Trebinje pokrenula je socijalnu zadrugu “Smokvica” koja okuplja zadrugarke – žene iz ranjivih kategorija kojima će prihod od proizvodnje pomoći da ekonomski osnaže, izjavila je direktor Fondacije LJilja Čičković.

Čičkovićeva je rekla novinarima u Trebinju da je Fondacija od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dobila “pod ugovor” sedam hektara zemlje u selu Mesari kod Trebinja, na kojima će biti zasađena plantaža smokava koja će imati organski sertifikat i koja će biti najveća u regionu.

“Ovo je prva ženska zadruga u Hercegovini i žene će uz podršku Fondacije raditi na podizanju šest i po hektara plantaže”, istakla je Čičkovićeva i dodala da u BiH nema domaćih organski sertifikovanih proizvoda smokve.

Ona je naglasila da je u toku priprema zemljišta, nakon čega slijedi melioracija zemljišta.

“Počinjemo sa stvaranjem uslova za dobijanje sertifikata, a nakon nekoliko godina na tržištu će se pojaviti suve smokve i džemovi”, rekla je Čičkovićeva i dodala da smokvu neće prodavati kao sirovinu, već kao gotov finalni proizvod.

Ona kaže da je u planu i podizanje sušare i mini pogona za proizvodnju džemova.

“Na našu inicijativu, resorno ministarstvo prepoznalo je potrebu da se smokva `uvede` u podsticaj, tako da se od ove godine nalazi u pravilniku za podsticaje. Smokva je proizvod po kojem je Trebinje, uz vino, sir i druge domaće proizvode, prepoznatljivo”, navela je Čičkovićeva.

Govoreći o mnogobrojnim aktivnostima na kojima Ženski centar godinama radi sa ciljem poboljšanja položaja žena žrtava porodičnog nasilja, Čičkovićeva je istakla da će ove godine u Trebinju početi gradnja sigurne kuće, za koju je Vlada Republike Srpske 2004. godine obezbijedila 70.000 KM, dok je od donacija prikupljeno 5.000 KM”, naglasila je Čičkovićeva.

Ona kaže da bi projekat trebalo da košta 600.000 KM i da ima kapacitet za 20 osoba, gdje su osmišljene i proizvodne radionice u svrhu radne terapije, dok bi od profita žrtve dobijale određeni iznos novca kako bi nakon napuštanja sigurne kuće osjećale finansijsku sigurnost.

U toku su razgovori sa predstavnicima grada Trebinja u vezi sa iznalaženjem adekvatne lokacije.

Izvor: Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here