Naslovnica Trebinje Trebinje za vikend dočekuje investitore: “Invest in Trebinje” 2017

Trebinje za vikend dočekuje investitore: “Invest in Trebinje” 2017

Povodom predstojeće investicione konferencije “Investiraj u Trebinje” 2017, koja se održava u Kulturnom centru Trebinje dana 26. i 27. maja 2017. godine, u Gradskoj upravi Trebinje juče je održana konferencija ze medije, na kojoj su, u ime organizatora Grada Trebinja, govorili zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i panelisti – načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković.

Cilj investicione konferencije je da se u okviru navedenih panela investitorima predstave mogućnosti uspješnog ulaganja i poslovanja u Trebinju, kao i svi privredni i poljoprivredni potencijali kojima grad Trebinje raspolaže, te olakšice i zakonske regulative za sve zainteresovane ulagače i potencijalne investitore.

Trebinje za vikend dočekuje investitore: "Invest in Trebinje" 2017

“Nizom sastanaka koji su organizovani u prethodnom periodu sa potencijalnim investitorima, došli smo do zaključka da je potrebno da organizujemo investicionu konferenciju na kojoj ćemo, na jednom mjestu, prezentovati sve ono čime raspolažemo i nudimo, te šta smo planirali da uradimo u narednom periodu,” rekao je zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, te predstavio panele kojima će se Trebinje ove godine predstaviti potencijalnim investitorima, a riječ je o sljedeća četiri panela:

  1. Infrastruktura i investicije
  2. Privreda i poljoprivreda
  3. Turizam
  4. Zakonodavno-pravne pogodnosti i prekogranična saradnja

Kao jedan od najvažnijih segmenata u planiranju privrednog razvoja izdvaja se postojeća infrastrukturna predispozicija i planovi za unapređenje o čemu je na današnjoj konferenciji za medije govorio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo.

“Grad Trebinje ima izvanredan geografski položaj i nalazi se u blizini velikih infrastrukturnih koridora od kojih je poznata Jadranska magistrala. Na samo stotinjak kilometara od Trebinja nalazi se željeznička pruga Čapljina i aerodromi Čilipi i Tivat, a entitetskom linijom između Grada Trebinja i opštine Ravno će proći i Jadransko-jonska cesta,” rekao je Rikalo objašnjavjući povoljan geografski položaj koji Trebinje kvalifikuje kao najpovoljniju destinaciju za investitore.

Na konferenciji će, u okviru prvog panela Infrastruktura i investicije, biti predstavljeni projekti koje Grad Trebinje već sada intenzivno realizuje, ali i oni koji čekaju na svoju realizaciju. U okviru ovog panela će biti riječi o projektima unapređenja saobraćajne infrastrukture, elektro-energetske mreže, projektima sistema vodosnabdijevanja i navodnjavanja.

Osim toga, u planu je i formiranje prve ekonomske zone u Trebinju:

“Pored postojeće industrijske zone Volujac, prvi put u Trebinju ćemo formirati ekonomsku zonu, koju ćemo u budućnosti kompletno infrastrukturno opremiti,” kaže Rikalo.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković danas je predstavio zakonodavno-pravne pogodnosti i olakšice koje Grad Trebinje i relevantne institucije Republike Srpske nude investitorima.

“Zakonodavno-pravne pogodnosti i podrška se odnose, prije svega, na povlastice prilikom otvaranja radnih mjesta u proizvodnji, povlastice vezano za urbanističke uslove, cijene izgradnje i iznajmljivanja prostora u poslovnim zonama Grada Trebinja,” rekao je Bošković, dodavši da će u okviru zakonodavno-pravnog panela biti objašnjeni svi mehanizmi zaštite investitora, predstavljeni kapaciteti raspoloživih ljudskih resursa u Trebinju, a poseban fokus će biti stavljen na podršku programima prekogranične saradnje Trebinja i gradova u okolini, u prvom redu Dubrovnikom.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here