Naslovnica Trebinje Trebinje: U srijedu se održava VI Trebinjski kros protiv dijabetesa

Trebinje: U srijedu se održava VI Trebinjski kros protiv dijabetesa

 

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, u okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, i ove godine organizuje tradicionalnu, humanitarno-sportsku manifestaciju „ VI Trebinjski kros protiv dijabetesa“ koja će se održati dana 11.10.2017. u 10.00 časova.

Okupljanje učesnika je kod Njegoševog spomenika, u čijoj neposrednoj blizini će se sprovoditi i ostale planirane aktivnosti.

„Trebinjski kros protiv dijabetesa“ ukazuje na važnu ulogu i značaj fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa. Visok stepen gojaznosti kod djece u školskom dobu veoma zabrinjava, jer iako još nisu dijagnostifikovani kao dijabetičari, evidentno je da su brojna djeca gojazna, malo je fizičkih aktivnosti koje se redovno upražnjavaju, a ishrana brzom hranom i loše navike se pod hitno moraju mijenjati.

Svjesni mogućnosti fatalnih posljedica zbog ovakvog načina života djece, Udruženje dijebetičara Trebinje će se potruditi da se na ovogodišnjoj manifestaciji okupi što veći broj djece, omladine i građana kako bi se privukla pažnja javnosti i svih aktera društva, naročito onih koji kreiraju politiku zdravstva.

“Trebinjski kros protiv dijabetesa” ima i simboličan cilj da integriše oboljele od dijabetesa u društvo i podstakne sve građane, institucije, zdravstvene ustanove, škole, farmaceutske kompanije, lokalnu zajednicu i dr. društveno odgovorne kompanije na humani gest u zajedničkoj borbi protiv ove bolesti, kao i da promoviše zdrav način života važan u prevenciji i liječenju dijabetesa.

Kros se održava šestu godinu zaredom i šalje snažnu poruku da osobe oboljele od dijabetesa moraju i mogu aktivno da se bave sportom.

U okviru održavanja Krosa, ljekari i medicinske sestre će učesnicima mjeriti nivo šećera u krvi prije i poslije krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Tokom edukativnog dijela manifestacije endokrinolozi će ukazati na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se ne samo kontroliše tjelesna masa, već fizička aktivnost ima i veliki psihološki efekat: povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lijekova i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću.

Svim prisutnim građanima će se mjeriti šećeri u krvi, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti.

Udruženje dijabetičara Trebinje poziva  sve građane da uzmu učešće u VI Trebinjskom krosu.

Udruženje dijabetičara Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here