Naslovnica Trebinje Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: “Investiraj u Trebinje” 2017

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: “Investiraj u Trebinje” 2017

Juče otvorena konferencija “Investiraj u Trebinje” 2017 zasigurno je izazvala veliku pažnju učesnika i medija širom zemlje i regiona. Kroz ukupno tri panela, koliko je održano juče, učesnici su imali priliku čuti sve značajne infromacije u sferama investicija, infrastrukture, privrede i turizma.

Panelista za infrastrukturu bio je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, koji je u svom panelu potpuno dočarao stanje na pomenute teme i istakao da investitori mogu da računaju na kvalitetnu saobraćajnu povezanost – zbog blizine Jadranske magistrale i buduće trase Jadansko-jonskog autoputa, panevropskog željezničkog, međunarodnih luka i prometnih aerodroma.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„Što praktično znači, da Vi izjutra možete u Trebinju dogovoriti poslove – a isti dan večerati u Parizu ili Stokholmu“, kaže Rikalo.

Predstavljanju svih bitnih stavki u vezi sa prvim panelom, doprinijeli su i docent Vladimir Parežanin, Miljana Vujačić i Vedran Furtula koji su govorili o planiranim investicijama, koje se mogu očekivati u narednom periodu, a neke od njih su poslovna zona Volujac, Grad Sunca i aerodrom Zubci.

Proizvodno-prerađivačka i uslužna djelatnost u Ekonomskoj Zoni

Uz kvalitetnu infrastrukturu, na značajnom dijelu urbanog prostora kompletirana je i prostorno-planska dokumentacija – na osnovu koje je u Trebinju danas moguća gradnja 450 hiljada kvadratnih metara stambenog i blizu 380 hiljada metara kvadratnih prostora za uslužne ili proizvodno-prerađivačke djelatnosti.

„U novim ekonomskim zonama, na kojima se temelje vizije urbanog razvoj grada – Trebinje nudi investitorima oko 887 hektara gradskog zemljišta namijenjenog stambeno-poslovnoj gradnji, razvoju uslužnih i proizvodno-prerađivačkih kapaciteta, turističkih i sportsko – rekreativnih sadržaja“, kaže panelista Miljana Vujičić.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

Trebinje investitorima nudi osmišljena ili već gotova idejna rješenja novih i veoma atraktivnih urbanih kompleksa – „Grad na Crvini“ i „Grad golfa“, kazao je panelista Vladimir Parežanin.

„Jasno je da Trebinje, poput Rima, želi da bude i već postaje  ‘grad gradova'“, kaže Parežanin podsjećajući i na kapitalni projekat, koji je već u fazi realizacije – Grad sunca“.

„Izgradnja Istočne i Zapadne gradske obilaznice najvažniji projekti saobraćajne infrastrukture, kojim bi Trebinje  riješilo dugogodišnji problem teretnog tranzita kroz uže gradsko jezgro, a istovremeno – i pitanje saobraćajnog uvezivanja gradskog područja sa planiranim ekonomskim zonama“, ističe panelista Vedran Furtula.

Dodaje da bi izgradnja Aerodroma Zupci omogućila snažniji zamah turističko orjentisanim privrednim grana, te  poljoprivrednoj proizvodnji – transportnim mogućnostima za izvoz na strana tržišta.

Bogati potencijali u sektorima privrede i poljoprivrede

Privreda i poljoprivreda našli su se u centru pažnje drugog panela Investicione konferencije, a posebnu pažnju izazvalo je obraćanje generalnog direktora kompanije „Swisslion Takovo“ gospodina Rodoljuba Draškovića.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„Neophodno je da se investira u realni sektor jer trebinjski i hercegovački narod hoće da radi, treba da radi i zna da radi“, rekao je Drašković i izrazio želju da uzme u zakup značajan dio poljoprivrednog zemljišta na području Trebinja ukoliko za to, kako on kaže, budu obezbijeđene neophodne agro-tehničke mjere.

Drugi panel obuhvatio je detaljne informacije, od privrednih i poljoprivrednih potencijala do konkretnih projekata spremnih za ulaganje investitora.

O značaju elektroenergetskih potencijala za ovu regiju govorio je doktor Blagoje Šupić, finansijski direktor ERS naglašavajući da su u planu značajni poduhvati u izgradnji novih elektroenergetskih potencijala.

O razvoju metalskog dijela industrije „Swisslion IAT“  govorila je generalni direktor Branka Ratković.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„Visokom profesionalnošću i odgovornošću u proizvodnji alata „Swisslion IAT“  doprinosi ostvarenju ciljeva kvaliteta po kome smo prepoznatljivi širom svijeta“, istakla je Ratković.

„Trebinje raspolaže značajnim područjima za izdavanje zemljišta u zakup i koncesiju sa mogućnošću navodnjavanja, što je od izuzetnog značaja za razvoj poljoprivrede“, izjavio je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

Na panelu o podsticajima sa lokalnog, ali i republičkog nivoa govorio je Veselin Savić, predsjednik regionalne podružnice Privredne komore Republike Srpske – Trebinje.

Turizam – perspektivna grana trebinjske privrede

Završni dio prvog dana Investicione konferencije pripao je turizmu.

Na panelu posvećenom turizmu gostima konferencije predstavljeni su turistički potencijali Trebinja, te prezentovane ideje revitalizacije Starog grada, formiranja istraživačke stanice za mlade talente u objektu stare škole u Zgonjevu, te razvoja turističke destinacije Ubla.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„Sa geografskom pozicijom u zaleđu južnog Jadrana, 25 kilometara od obale, u  trouglu gradova sa UNESKO-vom baštinom, ali i vlastitim prirodnim potencijalima i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem – Trebinje ima izuzetne potencijale za razvoj turizma“, istakao je direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić.

S obzirom na blizinu masiva Orjen, ovaj grad ne mora računati samo na turizam u ljetnjem periodu, jer su postavljeni idejni temelji razvoja zimskih kapaciteta na izletištu Ubla.

„Planirane su aktivnosti uređenja i adaptacije ski staze i postavljanje ski lifta, nabavka sistema za vještačko osnježavanje, izgradnja jezera za akumulaciju vode, renoviranje planinarskog doma i sanacija pristupnih puteva“ , pojasnio je Radić.

On je dodao da Trebinje postaje prepoznatljivo i po gastro ponudi sa autentičnim okusima i mirisma Hercegovine, te da posebnu ekspanziju na ovom polju posljednjih godina doživljavaju vinski podrumi.

Prezentujući osnovni idejni koncept revitalizacije Starog grada, arhitekta Ninoslav Ilić rekao je da poseban akcenat pri budućem arhitektonskom osmišljavanju mora biti na segmentu Kastela koji izlazi na rijeku, aktiviranju vodenog kanala-hendeka oko bedema te naglašavanju duha Mediterana –  oživljavanjem uskih ulica i pjaceta.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„Poseban akcenat mora biti na segmentu hendeka, čime bi Trebinje postalo jedini grad u širem okruženju u čiji se centar može ući i vodenim putem“, kaže Ilić.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja dr Dragoslav Banjak predstavio je projekat formiranja Naučno-istraživačke stanice za mlade talente u Trebinju, za što bi se iskoristio objekat stare škole u Zgonjevu.

Trebinje otvorilo svoja vrata investitorima: "Investiraj u Trebinje" 2017

„To bi bio centar po uzoru na Petnicu kod Valjeva, koji je i danas rijetkost na području bivše Jugoslavije“, dodao je Banjak.

Prvi dan Investicione konferencije završen je diskusijama učesnika i panelista.

Na sutrašnjem programu je panel Zakonodavno-pravne pogodnosti na kome će panelisti prezentovati sve olakšice koje Grad Trebinje pruža potencijalnim investitorima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here