Naslovnica Trebinje Trebinje: Održano skupštinsko zasjedanje

Trebinje: Održano skupštinsko zasjedanje

Skupštine Grada Trebinja usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta Grada Trebinja za prvih šest mjeseci ove godine.

U prvom polugodištu ukupni budžetski prihodi i primici iznose 14.688.000 KM, a rashodi i izdaci 9.481.000 KM, što čini budžetski suficit od 5.207.000 KM.

Šestomjesečno ostvarenje budžeta je 64,5% u odnosu na godišnji plan zbog povlačenja dijela kredita za saniranje nasljeđenih obaveza i kapitalne investicije, te nastavak projekta vodosnabdijevanja Trebinja, a izuzimajući povučena kreditna sredstva – prihodi u prvoj polovini godine ostvareni su sa 51,2% od plana godišnjeg budžeta.

Odbornici su usvojili i Srednjoročni plan kapitalnih investicija do 2022. godine, koji predviđa da u privredne, saobraćajne, komunalne i druge infrastrukturne projekte u narednih šest godina bude investirano 138 miliona KM – iz budžeta grada, kredita, donacija, te sredstva javnih preduzeća. Kao opcioni u plan su uvršteni i projekti koji nisu finansijski definisani jer za njihovu realizaciju još ne postoje uslovi, a čija se vrijednost procjenjuje na dodatanih 157 miliona KM.

Uz polugodišnji izvještaj o radu civilne zaštite grada Trebinja usvojen je i zaključak da se od nadležnih republičkih institucija zatraži veće angažovanje na planu preventivnog otkrivanja požara i opremanja Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, obezbijedi dežurni helikopter za područje Hercegovine narednog ljeta, te interventno vatrogasno tijelo za pomoć našoj regiji u sezoni požara.

Na prijedlog gradonačelnika Luke Petrovića, zbog nekompletnosti dokumenata, sa današnjeg dnevnog reda povučeni su prijedlog liste spomenika i spomen-obilježja oslobodilačkih ratova od velikog značaja za grad Trebinje i inicijativa Udruženja boraca JVuO, nevinih žrtva Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca za izgradnju spomenika poginulim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevino stradalim žrtvama u toku i poslije rata.

U skupštini je u toku pauza, a poslijepodnevnom nastavku sjednice odbornici bi, između ostalog, trebalo da donesu i odluke o osnivanju nove gradske ustanove „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje, izmjeni i dopuni odluke o komunalnim taksama, o načinu, organizaciji i uslovima obavljanja taksi prevoza na području grada, te izmjeni regulacionog plana „Bregovi 2“.

TREBINJE DO 2030. „NAJPOŽELJNIJI MANJI GRAD NA ZAPADNOM BALKANU“

Danas usvojenim nacrtom Strategije razvoja grada Trebinja od 2018. do 2027. godine definisano je da kroz ostvarenje strateških ciljeva u ekonomiju, društvenom razvoju i zaštiti životne sredine do kraja treće decenije 21. vijeka – Trebinje kreira „imidž najpoželjnijeg manjeg grada na zapadnom Balkanu“.

Trebinje: Održano skupštinsko zasjedanje

Prema riječima Zdravka Miovčića iz Agencije za razvoj preduzeća EDA, zadužene za metodološko vođenje i moderaciju dokumenata – Trebinje u kreiranju svojih strateških perpsektiva ne treba da ulazi u utakmicu sa većim centrima – već da se u konkurenciji manjih gradova u regionu razvojno profiliše kao mjesto koje će po kvalitetu života biti poželjno za život i investiranje.

Ekonomski strateški cilj, pojasnio je on, odnosi se na privlačenje investicija i povećanje zaposlenosti u privredi, posebno u prerađivačkoj industriji, aktuelnim strateškim granama – poljoprivredi i turizmu, a u budućnosti i u kreativnoj industriji.

Društveni razvoj, napomenuo je Miovčić, biće usmjeren na podizanje kvaliteta svih javnih usluga uz visok nivo socijalne osjetljivosti, čime bi Trebinje razvijalo sadržajan a svima dostupan društveni život, dok se treći strateški cilj odnosi na prioritete u očuvanju životne sredine – kroz povećanje energetske efikasnosti, kvalitetniji odnos prema čistoći i odlaganju otpada, te efikasniju zaštitu od požara i poplava.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here