Naslovnica Trebinje Trebinje dobilo dijalizni centar

Trebinje dobilo dijalizni centar

U Bolnici Trebinje danas je otvoren novi dijalizni centar kojim će biti povećan broj mjesta, te poboljšane usluge hemodijalize za sve pacijente istočne Hercegovine, a koji će na raspolaganju biti i turistima u ovom i susjednim gradovima.

Dijalizni centar svečano su otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, uz poruku da se može očekivati da trebinjska Bolnica postane lider u pružanju i kvalitetu zdravstvenih usluga u regionu, sa ulaganjima i aktivnostima menadžmenta zajedno sa Vladom Srpske, resornim ministarstvom i gradom.

Bogdanić je istakao da je ovo posljednji dijalizni centar koji nije bio rekonstruisan i opremljen novom opremom, a raspolaže sa osam aparata za dijalizu, od čega šest za takozvane negativne, a dva za pozitivne pacijente.

“Stvoreni su uslovi da se pacijenti liječe jednako dobro kao i u drugim zdravstvenim ustanovama. Proširili smo kapacitete jer je Trebinje turističko mjesto i zato što očekujemo da će liječenje zatražiti i turisti”, rekao je Bogdanić i poručio da će trebinjska Bolnica nastaviti da se razvija.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što će otvaranjem ovakvog dijaliznog centra stanovnicima Hercegovine biti znatno olakšano liječenje, te istakao da će Bolnica Trebinje nakon završetka svih planiranih aktivnosti sigurno biti najopremljenija i najosposobljenija za pružanje zdravstvenih usluga.

Direktor Bolnice Vaso Mijanović rekao je da će otvaranjem ovog dijaliznog centra u Trebinju pacijenti sa područja Hercegovine moći da sve potrebne usluge dobiju u toj zdravstvenoj ustanovi i neće morati da odlaze u Foču, Istočno Sarajevo i Mostar.

On je naveo da će u dijaliznom centru usluge tokom mjeseca moći da koristi 48 pacijenata, umjesto dosadašnjih 28 do 30.

Mijanović je naglasio da je centar urađen sredstvima Bolnice od 500.000 KM i uz podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Menadžment Bolnice započeo je i projekat energetske efikasnosti, koji košta oko 1.300.000 KM, a u čijoj će prvoj fazi, koja bi trebalo da bude završena 1. decembra, biti urađeni novi otvori, fasada i krov, a u drugoj fazi riješen sistem grijanja i hlađenja toplotnim pumpama, kao i grijanje tople vode pomoću solarnih panela.

Mijanović je zahvalio Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i ministru Srebrenki Golić koji su pokrenuli taj projekat uz pomoć Svjetske banke.

Bolnica Trebinje u prethodnom periodu uspjela je da nabavi i magnetnu rezonancu, zaposleno je više specijalista, a i znatno povećan broj hospitalizacija i ambulantnih pregleda.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here