Naslovnica Zanimljivosti Svjetski dan šale 1. april: Danas se šalite, umjereno!

Svjetski dan šale 1. april: Danas se šalite, umjereno!

Danas je 1. april – Dan šale, čija istorija nije sasvim poznata, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj svojevrsni “narodni praznik” pojavio krajem Srednjeg vijeka u Evropi kao “Dan svih luda” koji je bio općenarodno veselje.

Iako su u različitim godinama i šale različite, ipak se temelje na tome da jedni druge prevarimo, a ponekad te naizgled bezazlene šale imaju neželjene rezultate. Iako postoje mnoge legende o ”Prvoaprilskoj šali”, odnosno ”Prvom aprilu”, ipak se vjeruje kako ona potiče iz doba starih Rimljana. Zajedno sa ovim, tradicija prvoaprilske šale produžava se sve do 16. vijeka.

Postoje mišljenja da korijeni tog “praznika” dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su se tamošnji stanovnici umjeli dobro zabavljati, smišljajući različite šale. Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine.

Francuski kralj Karl IX 1564. godine uveo je novi kalendar prema kojem se nova godina slavila 1. aprila, nakon čega je ismijavao sve one koji su se “prihvatili” nove regulative.

Najsmješnija šala

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu “Danom svih glupaka”. Finci taj dan povezuju sa proljetnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švicarskoj.

U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila – novine se utrkuju da objave “ekskluzivne” vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Muzej šala u San Diegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Richarda Nixona za predsjedničke izbore pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti!”

Stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smijeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

Zatvorska kazna

No, svaka šala nije uvijek shvaćena. Murat Alas, koji je 1. aprila 2006. godine u Istanbulu putovao trajektom od Kadikoja do Bešiktaša, uzviknuo je ”Na trajektu je bomba”. Šaljivdžiju su 2. aprila uhapsili u trajektnoj luci.

Protiv njega je 8. Prvostepeni kazneni sud u Istanbulu podigao optužnicu za ”Izazivanje panike i straha u javnosti”.

Alas, kojem je sud odredio 15 mjeseci pritvora, u oktobru 2006. godine podnio je žalbu na presudu, ali mu je Vrhovni sud potvrdio kaznu.

U kaznenom zavodu zatvorenog tipa, Alas je platio cijenu svoje šale.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here