Naslovnica Hercegovina SVJETSKI DAN DIJABETESA U TREBINJU

SVJETSKI DAN DIJABETESA U TREBINJU

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje je kroz Projekat „DANI DIJABETESA U TREBINJU 2019“, nizom aktivnosti obilježilo Svjetski dan dijabetesa. Projekat je počeo 01.10.2019. i trajaće do 31.12.2019.godine. Ciljevi projekta su prevencija i rano otkrivanje dijabetesa i njegovih komplikacija, edukacija djece školskog uzrasta, razbijanje stigme i diskriminacije, osnaživanje i socijalizacija oboljele djece sa zdravom djecom, podizanje svijesti javnosti o dijabetesu, ali primarni cilj je skrenuti
pažnju javnosti i ukazati svim akterima društva, da se o problemu dijabetesa ne može govoriti samo jedan dan u godini, jer dijabetes zahtjeva svakodnevnu pažnju, svih 365 dana u godini. U okviru aktivnosti Projekta provedene su radionice i mjerenja šećera u krvi djeci u osnovnoj školi „Vuk Karađić“ u Trebinju. Odziv je bio zadovoljavajući. Nije otkriven ni jedan slučaj dijabetesa, ali je uočena pojava gojaznosti kod djece. Medicinski radnici su vršili mjerenja šećera u krvi djeci uz pismenu saglasnost roditelja. Edukativne radionice i mjerenja šećera u krvi će se nastaviti i u osnovnim školama “ J. Jovanović Zmaj“ i „Sv. Vasilije Ostroški“.
U oktobru, 2019. uspješno je provedena akcija pod nazivom “REAGUJ DANAS ZA ZDRAVIJE SUTRA“, s ciljem otkrivanja i kontrole faktora rizika za dijabetes i stanja koja čine osnovu prevencije dijabetesa Tip 2, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.
Centralni događaj je bila projekcija dokumentarnog filma „SIGURAN ISPOD DUGE“, koji je prikazan u bioskopskoj Sali Kulturnog centra Trebinje, 13.11.2019. u 13 časova. Projekciji filma su se odazvali i prisustvovali svi čelni ljudi grada Trebinja zajedno sa svojim sugrađanima, što je i bio primarni cilj projekcije da pokažemo koliko je zahtjevan i težak svakodnevni život oboljelih od dijabetesa, ali i da ohrabrimo pacijente i njihove bližnje da je uspješno liječenje i držanje bolesti pod kontrolom moguće. Bioskopska sala je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Nakon filma kod svih prisutnih je bilo puno emocija i suza u očima. Očigledno da je to bio pravi način prikazivanja težine života dijabetičara i njihovih porodica široj javnosti. Film je fantastičn medijski ispraćen.
Sponzor projekcije filma je bila cijenjena kompanija Novo Nordisk, koja je omogućila prevod filma na naš jezik. Kompanija Novo Nordisk kao i svih godina je i ove godine bila najveća podrška ne samo našem Udruženju, nego i svim Udruženjima na području cijele BiH.

  1. novembra, 2019. u jutarnjim satima na Trgu slobode su se provele edukativne i humanitarno- sportske manifestacije u saradnji sa Domom zdravlja i Opštom bolnicom Trebinje, osnovnim školama, medicinskom školom, Atletskim klubom Leotar, Crvenim Krstom Trebinje, gradskom Upravom Trebinje i Policijskom Upravom Trebinje. Gradonačelnik Grada Trebinja je dao primjer podrške, prvi izmjerio šećer u krvi i otvorio tradicionalnu manifestaciju „VIII trebinjski kros protiv dijabetesa“, zatim su šećere izmjerili direktori Opšte bolnice Trebinje, Doma zdravlja Trebinje, Medicinske škole, kao i direktori iz osnovnih i srednjih škola u Trebinju, a potom i građani. Jedno smo od rijetkih Udruženja, koje svaku narednu godinu postavlja sebi sve veće standarde, koji predstavljaju i sve veći izazov za masovniju i još jaču borbu, kako bi obezbjedili dijabetičarima život dostojan čovjeka. Dokaz za to je i ogromna zainteresovanost za učešće u krosu, na kome je ove godine trčalo više od 500 osnovaca, članovi Atletskog kluba „Leotar“ Trebinje, aktivisti Crvenog krsta Trebinje, učenici Gimnazije i Medicinske škole, volonteri i aktivisti Udruženja.  Imali smo i goste iz Sarajeva, Nikšića i Cavtata, koji su se uredno prijavili i trčali na krosu. Prizor je bio veličanstven. Povodom dijabetesa u jednom danu, na jednom mjestu, u malom gradiću na Trebišnjici bio je prisutan ogroman broj ljudi, što je i bio naš cilj.
    Ljekari i medicinske sestre su na Trgu grada mjerili učesnicima nivo šećera u krvi prije i poslije Krosa, kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje. Saobraćajna policija Policijske Uprave Trebinje je podržala manifestaciju, tako što je zaustavljanjem saobraćaja i kontrolom obezbijedila dionicu za trčanje kroz centar grada i to od Njegoševog spomenika, pored Marketa 99, preko mosta na Trebišnjici, pored hotela Leotar, te preko kamenog mosta nazad do Trga slobode, u vremenu od 10.00 do 11.00 časova. Učesnici krosa su bili podijeljeni u 5 starosnih grupa.
  2. Nakon proglašenja pobjednika podijeljene su diplome i zahvalnice.
    Na Trgu Slobode je poslije krosa održan edukativni dio manifestacije. Tokom edukativnog dijela manifestacije, ljekari i medicinske sestre su građanima ukazivali na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću u prevenciji komplikacija dijabetesa i što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću. Građanima su izmjereni šećeri u krvi, krvni pritisak i indeks tjelesne težine , podijeljeni edukativni materijali i dati savjeti. U 18 časova, u sali Hidroelektrana na Trebišnjici zdravstveni profesionalci Doma zdravlja Trebinje su održali predavanja o prevenciji komplikacija dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole dijabetesa. Predavači iz Centra za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje su održali prezentaciju o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa kao što su angiopatija, polineuropatija, dijabetično stopalo, flegmona i gangrena, infekcije mekih tkiva i hronične nezarastajuće rane. Dijabetičari su bili posebno zainteresovani za predavanja Projević dr Milana, specijaliste za internu medicinu i dr Sanje Komnenović, spec. Porodične medicine. Nakon predavanja uslijedila su pitanja, na koja su jasno i precizno odgovarali svi predavači. Na predavanja se odazvao veliki broj dijabetičara, članovi njihovih porodica, učenici Medicinske škole i veliki broj zainteresovanih građana. Predavanje je medijski ispraćeno.

POKROVITELJ: GRAD TREBINJE

GENERALNI SPONZOR: Novo Nordisk

ZLATNI SPONZOR: Pharma Maac

SREBRENI SPONZOR: Medicom

BRONZANI SPONZOR: Apomedical

PRIJATELJI UDRUŽENJA:

Kulturni centar

a.d. Popovo Polje Trebinje

Zahvalnost za uspješnost u realizaciji Obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa dugujemo sponzorima i prijateljima Udruženja. Od srca se zahvaljujemo na tome što je proslava Obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u Trebinju prošla u najboljem redu-dostojanstveno i na visokom nivou, baš kako to naše Udruženje i naš grad zaslužuju. Hvala Vam što ste, na svom području i na svoj način, svojim odgovornim postupcima pokazali brigu i razumijevanje za interese dijabetičara u Trebinju i utkali maksimum snage u svaki kamenčić mozaika ovogodišnje proslave Svjetskog dana dijabetesa, projekcije dokumentarnog filma „SIGURAN ISPOD DUGE“ i humanitarne manifestacije „VIII TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA“.
Mukotrpan rad u danima uoči i nakon proslave garantovao je kvalitetan rezultat, a ponosni smo što smo se i ove godine pokazali kao dobri domaćini. Vjerujemo da su naši gosti i sugrađani svojim kućama odnijeli tople i srdačne poruke sa Trga slobode, uz duhovnu osviještenost u povodu ovoga za nas dijabetičare, velikog dana. Sve ovo nas obavezuje da dogodine budemo još bolji. Od srca Vam još jednom hvala.
Nada Bijedić,
Predsjednica

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − 7 =