Naslovnica Hercegovina SVJETSKI DAN DIJABETESA – IX TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA

SVJETSKI DAN DIJABETESA – IX TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje je i ove godine nastavilo sa tradicijom Obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, organizovalo i provelo humanitarno-sportsku manifestaciju „IX trebinjski kros protiv dijabetesa“, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i uz podršku Novo Nordiska, Elektroprivrede, HETa, Medicom-a, Pharma maac-a i Apomedicala.

 Cilj trebinjskog krosa je podizanje svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji i liječenju dijabetesa kod školske djece, kao i socijlizacija djece oboljele od dijabetesa i promocija zdravih stilova života.

Zbog novonastalih okolnosti usljed pandemije i izuzetno loše epidemiološke situacije u Trebinju, udruženje je u skladu sa preporukama Kriznog štaba prilagodilo svoje aktivnosti trenutnoj situaciji i ograničilo broj učesnika na krosu. Nismo prekinuli tradiciju održavanja krosa, najljepšu priču našegudruženja i priču naše djece.

Kros je održan 04.11.2020. u 10 h na Tini, trčala su djeca oboljela od dijabetesa tip 1, zajedno sa zdravom djecom, svojim drugarima, braćom, sestrama, članovi udruženja i učenici medicinske škole. Prije i poslije trke su im izmjerene vrijednosti šećera u krvi, kako bi pokazali pozitivan uticaj fizičke aktivnosti za dobru regulaciju glikemija i opšteg zdravlja kod djece.

Najboljima su podijeljene diplome, a svi učesnici krosa su dobili zahvalnice, majice, jabuke i poklon pakete. Djeca sa dijabetesom su dobila dodatne poklon pakete sa aparatima i trakicama za mjerenje šećera u krvi, lancetama, inzulinskim iglicama, knjigama o dijabetesu i dr.

Medicinari Doma zdravlja Trebinje su razgovarali sa građanima, savjetovali ih, dijelili aparate za mjerenje šećera u krvi, jabuke i edukativni materijal o dijabetesu.

  • Edukativni čas o dijabetesu za djecu sa dijabetesom i njihove roditelje i podjela poklona djeci je održan 13.11.2020. u Amfiteatru Hidroelektrana na Trebišnjici u 18h. Nakon kratkog predstavljanja rada udruženja, održan je edukativni čas o dijabetesu i prevenciji komplikacija dijabetesa od strane zdravstvenih radnika, nakon čega su najzaslužnijima za podršku udruženju dodijeljene zahvalnice i majice.
  • Mjerenje šećera građanima je provedeno na Trgu slobode 14.11.2020.godine u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje. Tom prilikom su građanima podijeljeni aprati i edukativni materijal o dijabetesu.

U goste su nam došli najhrabriji, Gorana i Amra iz kompanije Pharma maac sa svojim štandom, aparatima Wellion Luna, trakicama i dr. Ovom prilikom im se posebno zahvaljujemo, jer su nas posjetile kad nam je pomoć bila najpotrebnija.

Sve aktivnosti su provedene uz strogo poštovanje epidemioloških pravila i preporuka gradskog i republičkog kriznog štaba.

  • Dokumentarni film“Siguran ispod duge“, je emitovan na Herceg TV 14.11.2020. u 17h.  Riječ je o dokumentarnom prikazu  života dječaka sa dijabetesom i dirljivoj priči o onome sa čim se  zajedno sa svojom porodicom suočava od uspostavljanja dijagnoze. Sve kadrove u filmu snimila je majka i ostali članovi porodice od 2001.do 2016.godine. Sponzor projekcije filma je Novo Nordisk, koji je uradio i prevod filma na naš jezik.

U novembru, na molbu dr Turanjanin, endokrinologa iz Opšte bolnice Trebinje, Udruženje je doniralo značajnu količinu trakica, aparata i lanceta za potrebe dijabetičara na COVID odjeljenjima.

Kako je šećerna bolest u ekspanziji, a zdravstveni sistem zbog pandemije nije u mogućnosti biti dovoljno uključen u rješavanje problema dijabetesa i njegovih komplikacija, Udruženje dijabetičara  u narednom periodu mora iznalaziti načine kako bi što više osoba s dijabetesom pomoglo, edukovalo ili poboljšalo kontrolu i smanjilo ili odgodilo javljanje komplikacija dijabetesa.

Zahvalnost za uspješnost obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa i “IX trebinjskog krosa protiv dijabetesa”dugujemo prijateljima udruženja i sponzorima.

Od srca se zahvaljujemo na tome što je proslava Obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u Trebinju uprkos pandemiji korona virusa prošla u najboljem redu, dostojanstveno i na visokom nivou, baš kako to dolikuje našem udruženju i našem gradu.

Hvala svima što su svojim odgovornim postupcima pokazali brigu i razumijevanje za dijabetičare Trebinja.

Dragim prijateljima i sponzorima želimo mnogo uspjeha u daljem radu, ličnog zadovoljstva zdravlja i sreće. Neka im se kroz dobre poslovne rezultate vrati sva dobrota i humanost, koju su pokazali za one kojima je pomoć u vremenima pandemije najpotrebnija.

Napominjemo da ćemo u svakoj prilici javno isticati svaku podršku i humanost i time barem malo zahvaliti za ono što ste nam pružili.

U uvjerenju da ćete i dalje imati razumijevanja za veliki broj dijabetičara u Trebinju i njihove stvarne potrebe, koje su u pandemiji virusa COVID-19 još izraženije, jer dijabetičari spadaju u najrizičniju grupu, nadamo se da ćete nas i ubudućnosti podržavati.

U prilogu:  slike kazuju više od riječi.

ODBOR UDRUŽENJA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 14 =