Naslovnica Vijesti Sutra je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Sutra je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra, kada se posebno koristi prilika da se skrene pažnja i interesovanje javnosti, prije svega, na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posljedica. Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, kao i prethodnih godina, obilježiće ovaj značajan datum sljedećim aktivnostima:

  • u periodu od 9-11 časova, svi zainteresovani sugradjani, će moći da provjere nivo šećera u krvi i izmjere krvni pritisak na Trgu slobode.
  • VII TREBINJSKI KROS PROTIV DIJABETESA će se održati u 10 časova.
  • u 18 časova je planirano predavanje u maloj sali HET-a:
  1. Prevencija komplikacija dijabetesa, predavač prim. dr Slavica Turanjanin;
  2. Prezentacija o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa, predavač dr Branko Markuš, specijalista pomorske i hiperbarične medicine.

Inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa su pokrenule Medjunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti širom svijeta. Ovaj datum je izabran u čast rodjendana Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarslom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulina u oktobru 1921. godine. Na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija održanoj 20. decembra 2006. usvojena je Rezolucija o dijabetesu, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični kalendar UN. Ovaj datum se obilježava širom svijeta.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here