Naslovnica Trebinje Sutra počinje izbor predstavnika trebinjskih mjesnih zajednica

Sutra počinje izbor predstavnika trebinjskih mjesnih zajednica

Građani Trebinja za vikend biraju svoje predstavnike u savjetima mjesnih zajednica.

Izbori za predstavnike sektora u osam gradskih mjesnih zajednica biće održani sutra, dok će u deset seoskih mjesnih zajednica stanovnici na birališta u nedjelju.

Prema odluci Skupštine grada o reorganizaciji ovog administrativnog nivoa lokalne samouprave, mjesne zajednice su podijeljene na sektore, kojih je u svakoj – u zavisnosti od broja stanovnika – između 5 i 9, a svaki sektor delegiraće u savjet mjesne zajednice predstavnika koji na izborima osvoji najviše glasova.

U subotu i nedjelju građani će izabrati ukupno 112 članova savjeta, koji će kao legitimno izabrani predstavnici svog sektora – ulice, dijela grada ili određenog seoskog područja – biti ovlašćeni da predstavljaju Gradsku upravu „na terenu“, da sagledavaju stanje i budu prva adresa na koju će građani moći da ukazuju na potrebe, delegiraju probleme, kandiduju projekte…
Birališta u prostorijama mjesnih zajednica u subotu i nedjelju biće otvorena od 9 do 18 časova.

Izabrani predstavnici sektora, odnosno članovi savjeta naknadno će među sobom birati predsjednika mjesne zajednice.

Milićević: Očekujemo veliki odziv građana

Izborima je prethodila procedura kandidovanja u kojoj su građani mogli da predlože svoje kandidate – samo dolaskom u mjesnu zajednicu, sa ličnom kartom i potvrđujući svoj izbor potpisom. Odziv na kandidovanju obećava da će građani sutra i prekosutra u velikom broju i na birališta.

„Samo na proces kandidovanja je izašlo 4.500 ljudi, koji su predlagali iz svakog sektora i mjesne zajednice svoje kandidate. Veliki broj mladih je pokazao zainteresovanost i oni su se pojavili na listama, a među kandidatima su i žene zastupljene u velikoj mjeri. Pokazano je veliko interesovanje zbog čega na izborima očekujemo još veći izlazak naših građana“, kaže za Radio Trebinje Nenad Milićević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Grada Trebinja.

Milićević ističe da su prema propisanim procedurama formirane izborne liste sa najmanje dva kandidata za svaki sektor, da su spremne biračke kutije i izborni materijal, te oformljeni birački odbori u svim mjesnim zajednicama.

„U ime Gradske uprave pozivam sve naše sugrađane da izađu na izbore sutra u gradskim mjesnim zajednicama, a u nedjelju u seoskim mjesnim zajednicama – da daju glas ljudima za koje misle da će ih najbolje predstavljati u savjetima mjesnih zajednicama u narednom periodu i pomoći im u rješavanju njihovih problema“, naglašava Milićević.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here