Naslovnica RS/BiH Sud BiH uskladiti sa standardima EU

Sud BiH uskladiti sa standardima EU

Sud BiH kao protivpravna kreacija visokog predstavnika mora biti reformisan da bi zadovoljio standarde EU, ističe se u novom izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

“U neophodne reforme ubrajaju se i one čiji je cilj ograničavanje beskrajno elastične nadležnosti koju Sud BiH sebi pripisuje i formiranje nezavisnog suda koji bi odlučivao o žalbama”, navodi se u šestom dijelu izvještaja pod naslovom “Sud BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ moraju biti reformisani tako da zadovolje evropske i druge međunarodne standarde”.

U izvještaju se podsjeća da Sud BiH nije nezavisan u radu i da je često pod uticajem SDA koja ga koristi u političke svrhe na šta se međunarodni zvaničnici i nevladine organizacije često kritički osvrću.

Predstavnici EU saglasni su sa Republikom Srpskom da postoji potreba za reformama Suda BiH i VSTS-a.

Sistem VSTS, druga protivpravna kreacija visokog predstavnika, mora biti reformisan radi usklađivanja sa ustavnom strukturom BiH, evropskim standardima i praksom demokratskih federalnih država.

“Ove institucije ne postoje u Ustavu BiH, nego su formirane odlukama i političkom prisilom visokog predstavnika, uz podršku Bošnjaka, radi protivpravne centralizacije sudske vlasti”, piše u izvještaju.

Republika Srpska zalaže se za reforme pravosuđa BiH u okviru strukturalnog dijaloga sa EU o pravosuđu od 2011. godine. Međutim, bošnjački zvaničnici nepopustljivo blokiraju sve predložene reforme, uključujući i one koje su zadobile podršku eksperata EU.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here