Naslovnica Književnost Stvari koje niste znali o Stivenu Kingu

Stvari koje niste znali o Stivenu Kingu

King je danas proslavio 70.rođendan, pa smo se prisjetili njegove karijere kroz nekoliko činjenica koje možda niste znali o ovom autoru koji je ostavio neizbrisiv trag na pop kulturu.

Stephen King je nesumnjivo jedan od najcjenjenijih književnih autora današnjice. Oprobao se u mnogim žanrovima, od horora do naučne fantastike, a dosad je prodano više od 350 miliona primjerakasvojih djela. Njegovi romani su česta inspiracija za holivudske filmove, a među njima se ističe “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”, roman prema kojem je snimljen film koji se smatra jednim od najboljih svih vremena.

Trenutno u kinima igra “It”, tj. “Ono” kako je kod nas preveden, a nastao prema poznatom Kingovom djelu. Nedavno smo gledali i “Dark Tower”, film po Kingovom serijalu u kojem nas je pobliže upoznao sa svojim Multiverseom, zajedničkim nazivnikom pod kojim objedinjuje likove iz svih svojih romana. Naznake Multiversea su prisutne u svim njegovim djelima, ali najbolje ih opisuje u osam knjiga koje tvore “Dark Tower” serijal.

Osim horora piše i mjuzikle i dječije knjige

Zvuči kao da je namjerno ciljao na tu statistiku, ali vjerovatno se dogodilo sasvim slučajno, ali u svojih 70 godina života napisao je 71 djelo što uključuje klasične romane, horore i fikciju. Međutim, osim poznatih romana listi svojih djela dodao i nekoliko scenarija za filmove i stripove, čak i za mjuzikl. Izdao je i nekoliko romana pod pseudonimima Richard Bachman te dječju knjigu “Charlie the Choo-Choo” pod pseudonimom Beryl Evans.

StephenKing1-640x480

Šta ga najviše plaši?

Obzirom da je King poznat po hororima, vjerovatno je najčešće pitanje koje mu fanovi postavljaju upravo čega se najviše boji.
– Najviše me plaši kad se masa fanova skupi na jednom mjestu. Prije mnogo godina kad sam bio u New Yorku, izašao sam napolje jedno veče i čuo grozno vrištanje. Ispostavilo se da su u četvrti New Kids On The Block imali koncert i hrpa obožavateljki je “snimila” Donnieja Wahlberga koji je samo htio da ode po sendvič. Vrišteće obožavateljke su ga preplavile, to je tip slave koji ne bih želio da iskusim – izjavio je King.

Svijet Stephena kinga

King u svojim romanima čitaocima često daje do znanja da su njegova djela međusobno povezana, ili preko likova koji se spominju u različitim romanima, ili preko sitnih poveznica u radnji, ali i preko prepoznatljive mračne atmosfere. Taj zajednički svijet najviše je objedinio u osmodjelnom serijalu “Dark Tower” u kojem je čitaocima jasnije predstavio svoj Multiverse, viziju svijeta u kojoj njegovi likovi postoje istovremeno i međusobno su povezani. King je ideju Multiversea opisao uporediši je sa najpoznatijim zabavnim parkom.
– To je nešto kao zlokobna verzija Disney Worlda. Kad bi postojao Stephen King World, posjetioci bi probali sve atrakcije samo jednom – smatra on.

Germany Literature - Nov 2013

Sinovi uspješni pisci

Stariji Kingov sin, Joe Hill, iza sebe ima već četiri objavljena romana te kolekciju kratkih priča, a nagrađen je i Eisnerovom nagradom, vrlo cijenjenom u svijetu stripa, za scenario popularnog “Locke & Key”. Stariji brat Owen King je takođe književnik, a sljedeće sedmice će biti objavljen njegov roman “Sleeping Beauties” na kojem je sarađivao s ocem. Roman se bavi pitanjem šta bi bilo kad bi svijet ostao bez žena. Nakon što misteriozna bolest pohara zemlju, sve žene koje zaspu bivaju začahurene neobičnom opnom, te postanu izuzetno nasilne ako se ta opna dira ili na bilo koji način budi. Radnja zvuči kao dobar scenario za novi film po Kingovom djelu.

Njegova žena je spriječila da “Carrie” završi u smeću

Kingova žena Tabitha King takođe je cijenjena spisateljka sa napisanih osam romana u svojoj književnoj karijeri. S Kingom je sarađivala na nekoliko djela ali vjerojatno je najveći uticaj imala na roman “Carrie”. Naime, King je zamalo odustao od svog prvog romana. Rukopis je bacio u smeće jer je bio nezadovoljan. Tabitha ga je podstakla da nastavi rad na svom prvom romanu “Carrie”, koji je, uveliko zahvaljujući njoj, postao instant klasik i bio osnova za već dvije filmske obrade, one iz 1976. Briana De Palme, te novije verzije iz 2013. godine Kimberly Peirce.

carrie

Projekat “The Dollar Babies”

Frank Darabont je reditelj koji se proslavio filmovima prema Kingovim djelima. Režirao je ranije spomenuti “Shawshank Redemption” koji još uvijek stoji na vrhu IMDB-ove liste najboljih filmova, a režirao je i Kingove “Green Mile” i “The Mist”. Međutim, karijeru je počeo još kao student sa kratkim filmom “The Woman in the Room”, takođe prema priči Stephena Kinga. Kingu se svidjela ideja da studenti obrađuju njegove priče pa je nakon toga pokrenuo projekt koji je nazvao “The Dollar Babies”. Projekt je omogućio mladim filmašima da otkupe prava na snimanje filma po njegovim djelima za samo jedan dolar. Darabont je najpoznatiji primjer uspjeha “The Dollar Babies” kluba, ali bilo ih je još, što je u svojoj knjizi “Dollar Deal: The Stephen King Dollar Baby Filmmakers” opisao Shawn S. Lealos, jedan od filmaša kojem je King pomogao svojim projektom za samo jedan dolar.

Nije mu se svidjela Kubrickova prerada “The Shining”

WhyKingHatesTheShining-1050x591

Vjerovatno najpoznatiji film prema Kingovim djelima je “The Shining” (“Isijavanje”) u režiji legendarnog Stanleya Kubricka. Jack Nicholson je u “The Shining” ostvario jednu od svojih najboljih uloga i ušao u istoriju rečenicom “Here’s Johnny” dok razvaljuje vrata sjekirom. Film je kroz godine postao kultni klasik, ali se Kingu, u početku, nije svidjelo kako je Kubrick zamislio obradu njegove priče. Sve je počelo kad je Kubrick telefonski kontaktirao Kinga sa idejom da obradi “The Shining” rekavši mu da mu se priča čini zanimljiva i optimistična.
– Kako priča o ukletom hotelu i nasilnom ocu može biti optimistična? – pitao se tada King, ali Kubrick ga je uspio nagovoriti i stvorio je možda i najbolji film prema Kingovom romanu.

Obama ga nagradio Trump blokirao

Obama awards the 2014 National Medal of Arts and the National Humanities Medal in Washington

Američki predsjednik Donald Trump očito ima dovoljno slobodnog vremena da se aktivno bavi društvenim mrežama i izbirljiv je oko ljudi sa kojima će komunicirati, a na Twitteru je blokirao Kinga. King je na tu čudnu predsjedničku odluku uzvratio tvitom u kojem sarkastično komentariše koliko ga je pogodilo što neće moći čitati Trumpove twittove riječima “I may have to kill myself”. Trumpov prethodnik Barack Obama je više cijenio poznatog autora. Naime, 2014. godine Obama mu je dodijelio National Medal of Arts, medalju za doprinos umjetnosti.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here