Naslovnica RS/BiH Stroža pravila uštedjela institucijama 7,5 miliona

Stroža pravila uštedjela institucijama 7,5 miliona

Primjenom pravilnika o nabavci i upotrebi službenih vozila, korišćenju telefona i reprezentacije institucije BiH su prošle godine uštedjele 5,8 miliona maraka, a rezovima na platnim listama dodatnih 1,7 miliona, pokazuju podaci Savjeta ministara BiH.

Primjena tih podzakonskih akata startovala je početkom 2015. godine.

– Primjenom pravilnika ušteđeno je 5,8 miliona u odnosu na 2014. godinu kada su doneseni. To obuhvata rashode za telefon, gorivo, mazivo, održavanje i osiguravanje vozila, te reprezentaciju – kazali su u Savjetu ministara BiH.

Dodatne uštede su napravljene primjenom izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Na bruto izdacima za naknade u nadzornim i upravnim odborima i drugim tijelima ušteđen je 1,1 milion, a za naknade članovima komisija oko 600.000 maraka.

Iako su pravilnici dali efekte, u Kancelariji za reviziju institucija BiH nedavno su upozorili da još nije sve postavljeno na pravo mjesto. Posebnu pažnju skrenuli su na upotrebu službenih vozila i upozorili da nije jasno definisano ko i kada može da ih koristi 24 časa dnevno, podsjećajući da je bilo raznih primjera zloupotreba.

Njihova upozorenja su naišla na reakciju Ministarstva finansija i trezora BiH, čiji su službenici pripremili dopune pravilnika koji se odnosi na vozila, a prijedlog je dobio zeleno svjetlo Savjeta ministara. Propisano je da rukovodilac institucije posebnim aktom odobrava upotrebu službenog vozila tokom 24 časa dnevno.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here