Naslovnica Trebinje Šta Trebinjcima znači kafa pod platanima subotom?

Šta Trebinjcima znači kafa pod platanima subotom?

Za Trebinjce subota je dan za odmor, ali i za kafu. Espreso, nes, turska, svako ima omiljenu, a mjesto se zna – čuveni “Platani”. Lokalna šala kaže – ako niste vidjeli nekoga tokom sedmice, u subotu ćete ga sigurno sresti na kafi.

Da se ne pojave na korzu, Trebinjce može spriječiti samo neki zdravstevni problem. Jer, to je dan rezervisan “da vidite i da budete viđeni“.

“Da vidite ko je u Trebinju, koga ima, ko je došao, ko nije, nekada i kako se obukao, ko ima lijepe cipele, a nekada i da budete viđeni. Zato Trebinjci kažu da se vrlo malo riječi razmijeni uz prvu kafu. Više glava radi lijevo-desno, kao na Vimbldonu”, kaže Jelena Kovačević, stanovnik ovog grada.

Subotnja kafa za Trebinjce je više od običnog napitka. To je poseban ritaul i stil života, urbana legenda koja i danas živi. Generacije Trebinjaca tako su odrasle, prilagođavajući sve svoje obaveze i poslove upravo tome.

“Ako imam vremena, obično idemo tamo gdje je dobra kafa. A ako slučajno sjednem tamo gdje moram, ako žurim, samo pogledam. I pošto ljeti nosim naočari, spustim ih i onda tražim tamo gdje znam da je dobra kafa”, kaže Radoje Elez, građanin Trebinja.

“Moj Pero iz Dubrovnika, odnosno iz Cavtata, kaže – malo se sjedi, pa se pogledaju ove koke”, uz smijeh objašnjava Miroslav Morić iz Trebinja.

I zato, ako dobijete poziv za subotnju kafu u Trebinju, znajte da ste prihvaćeni i da vam je ukazan posebna čast.

Izvor: ATV

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here