Naslovnica Kultura Šta Stiven King misli o Kjubrikovom „Isijavanju“

Šta Stiven King misli o Kjubrikovom „Isijavanju“

Dela američkog pisca, Stivena Kinga, često su adaptirana i pretvarana u neke od najboljih filmskih ostvarenja svetske kinematografije. Među njih se ubrajaju: Bekstvo iz Šošenka, reditelja Frenka Darabonta, prvog na IMDb-ovoj listi najboljih filmova ikada snimljenih, Zelena milja istog reditelja, Ostani uz mene Roba Rajnera i Isijavanje Stenlija Kjubrika.

Šta Stiven King misli o Kjubrikovom „Isijavanju“

Film Isijavanje, smatra se najvećim ostvarenjem ovog autora što jeste velika titula uzimajući u obzir da je Kjubrik bio pravi majstor svog zanata. King, međutim, misli da je to prilično bleda adaptacija njegovog romana.

Kada je 1980. film imao svoju premijeru, pisac, tada 28-godišnjak na početku svoje karijere, nije želeo da se oglašava, ali 34 godine kasnije, sa izuzetnom karijerom iza sebe, u intervjuu za časopis Rolling Stone rekao je da se film očigledno svideo ljudima i da niko ne shvata njegove primedbe.

Po Kingovim rečima njegov roman je topao, a film hladan i dok se knjiga završava u vatri, završetak Kjubrkikovog dela je na snegu i ledu. Dok se Džekov lik u romanu trudi da bude dobar, ali kako vreme prolazi sve više ludi završavajući u potpunom ludilu, u filmu je, po Kingovom mišljenju, lud od prve scene.

Liku Džekove žene, Šeli, zamerio je što je na filmskom platnu pretvorena u vrišteću kuhinjsku krpu, nasuprot njegovoj nameri da bude oličenje snažnog majčinskog karaktera. Kjubrikovi junaci su kao mravi u mravinjaku, kaže King.

U intervjuu za BBC, pisac je izrazio veliku nadu da će neko posle odgledanog filma uzeti njegovu knjigu i reći da je makar jednako dobra.

Ne treba zaboraviti da su film i knjiga dve različite vrste umetnosti, da imaju drugačija pravila po kojima nastaju i da je zato moguće da jednako uživate i u jednom i u drugom Isijavanju.

Naravno, ukoliko niste Stiven King.

 

Kultiviši se

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here