Naslovnica Region Srbija: Predsjedničkim kandidatima 29 miliona dinara – pare ne vraćaju ako osvoje...

Srbija: Predsjedničkim kandidatima 29 miliona dinara – pare ne vraćaju ako osvoje 1 %

Svaki predsednički kandidat na predstojećim izborima će, ukoliko to želi, za kampanju od države dobiti najmanje 29 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra – piše Srbija Danas.

Daleko više novca mogu da očekuju dvojica kandidata koji uđu u eventualni drugi krug – po oko 1,3 miliona evra!

– Novac iz budžeta se daje kandidatima kako bi bili što manje zavisni od sredstava iz privatnih izvora. Po zakonu, ta sredstva se koriste isključivo za kampanju i deo koji ostane neutrošen trebalo bi da vrate u budžet. To se, ipak, retko dešavalo. Kandidati su znali da vrate nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara – kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija. Za kampanju za predsedničke izbore izdvojeno je ukupno 641,8 miliona dinara, a polovina od tog iznosa, ili oko 320 miliona, opredeljena je za prvi krug. Ako uzmemo u obzir da će u trci za predsednika učestvovati 11 kandidata, svaki bi trebalo da dobije oko 29 miliona dinara za izbornu kampanju.

Čarobnih 1 odsto

Ipak, i tu postoji kvaka. Da bi kandidati uopšte mogli da raspolažu ovim novcem, prethodno će morati da polože jemstvo u vidu novca, nekretnine, bankarske garancije ili državnih hartija u vrednosti – i to u visini iznosa koji će dobiti od države. Na predsedničkim izborima, naime, postoji magična granica od 1 odsto osvojenih glasova. To znači da će oni kandidati koji osvoje manje od 1 odsto glasova izašlih birača morati da vrate svaki dinar dobijen iz budžeta. Odnosno, neće im biti vraćeno jemstvo koje su prethodno položili kao garanciju!

Kandidati, takođe, novac ne smeju da troše na privatne stvari. U izveštaju o troškovima kampanje moraće taksativno da navedu na šta su potrošili dobijeni novac, kako se ne bi dogodilo da se ovajde na kandidaturi.

Za drugi krug čak 1,3 miliona evra

Ukoliko jedan od kandidata pobedi već u prvom krugu, osim pomenutih 29 miliona sledi mu i dodatnih 320 miliona dinara, ili oko 2,6 miliona evra.

Ukoliko, međutim, Srbija ne dobije novog predsednika već 2. aprila, 320 miliona dinara deli se na dvojicu kandidata koji uđu u drugi krug, svakom po 1,3 miliona evra. I taj novac moraju da “pokriju” računima za kampanju, jer će u suprotnom morati da ga vrate u budžet.

Srbija Danas

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here