Naslovnica Svijet Sijera Leone: pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu

Sijera Leone: pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu

Svešetenik Emanuel Momo pronašao je jedan od najvećih nebrušenih dijamanata na svijetu u Sijera Leoneu, u okrugu Kono – piše BBC.

Dijamant od 709 karata se trenutno nalazi u Centralnoj banci “Freetown” u Sijera Leoneu. Radi se o jednom od 20 najvećih dijamanata ikada pronađenih.

Takozvani “freelance” rudari su česta pojava u Sijera Leoneu, inače veoma poznatom području po bogatstvu dijamantima, kaže BBC-jev dopisnik Umaru Fofana i dodaje da, ipak, postoje različita pitanja oko toga koliko zajednica uopšte ima koristi od pronalazaka dragih kamenja.

Sveštenik Emanuel Momo pronašao je najveći dijamant u Sijera Leoneu, i to još od 1972. kada je iskopan 969-karatni primjerak.

Po pronalasku, dijamant je odmah odnijet predsjedniku Ernestu Baiu Koromu, a potom je prenešen u Centralnu banku gdje se trenutno čuva.

Predsjednik Koroma se “zahvalio komandiru lokalne policije i njegovim ljudima što nisu prokrijumčarili dijamant iz zemlje”, navodi se u saopštenju iz Predsjedništva.

Koroma je rekao da vlasnici treba da dobiju “ono što je njihovo”, odnosno da bi zemlja trebala da ima veću korist od pronalazaka dijamanata.

Ipak, kažu da dijamant ima mrlju u unutrašnjosti, zbog čega bi i njegova vrijednost mogla biti nešto niže procijenjena.

Sijera Leone je inače poznato kao područje bogato dijamantima. Prodaja dijamanata je bila i jedan od izvora finansiranja decenijskog građanskog rata, kada su pobunjeničke grupe dijamante uglavnom koristile za nabavku naoružanja.

Ekspanzija dijamantske industrije u Sijera Loneu poslužila je i za ekranizaciju čuvenog holivudskog filma Krvavi dijamant, u kome glumi Leonardo Di Kaprio.

U posljednjih nekoliko godina u rudnicima na jugu Afrike pronađen je veliki broj dijamanata, uključujući i 1.109 karatni dijamant u Bocvani 2015. godine – piše BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here