Naslovnica RS/BiH Senat RS očekuje Dodikov poziv

Senat RS očekuje Dodikov poziv

Članovi Senata Republike Srpske očekuju da predsednik RS Milorad Dodik sazove sednicu ovog savetodavnog tela radi zauzimanja jasnog stava povodom revizije procesa BiH prema Srbiji zbog genocida.

Da senatori novog saziva, koji je imenovan početkom januara, ne sede skrštenih ruku, dokaz su brojne inicijative, za naš list potvrđuje i senator dr Milan Blagojević. On kaže da je Senatu i predsedniku RS uputio već dve inicijative.

– Prva je da u Krivični zakon RS uđe krivično delo napad na egzistenciju RS, odnosno da član zakona glasi “ko pravnim aktom ili na bilo koji drugi način pokuša da ukine Republiku Srpsku, kazniće se zatvorom od dve do 12 godina”. Drugo krivično delo za koje bi bila zaprećena ista kazna, odnosilo bi se na svakog ko pravnim aktom ili na bilo koji drugi način pokuša da ukine ili da promeni naziv Republike Srpske – pojašnjava dr Blagojević.

Prema njegovim rečima, druga inicijativa je vezana za zaštitu ustavnih nadležnosti RS od neovlašćenog prenošenja na nivo BiH.

– Predložio sam i da se propiše krivično delo “neovlašćeno prenošenje ustavnih nadležnosti RS”. To delo čini svako ko bez ovlašćenja ili protivno ovlašćenju NS RS prenese ili omogući da se prenese neka ustavna nadležnost RS na bilo koji drugi nivo vlasti u BiH ili izvan BiH. Kazna zatvora treba da bude od dve do 12 godina – objasnio je Blagojević.

On objašnjava da senatori podnose inicijative Senatu i predsedniku RS.

– Kad se senator obrati inicijativom, predsednik RS trebalo bi da sazove sednicu Senata na kojoj se ostali senatori upoznaju sa inicijativom i posle rasprave zauzimaju stav. Potom se, ako bude prihvaćena, sa inicijativom može ići prema Narodnoj skupštini RS – kaže Blagojević.

On ističe da je pravo vreme za sednicu Senata, jer je nije bilo otkad su imenovani početkom januara.

Senator Boško Tomić kaže, za “Novosti”, da očekuje sednicu Senata jer su RS napali pojedinci iz reda političara iz bošnjačkog naroda i mora se reagovati.

– Senat mora da se odredi po tom pitanju. Savetodavnim stavovima Senat mora ohrabriti rukovodstvo RS da idu u rešavanje problema. Moramo stati u odbranu Srpske, Srbije i srpskog naroda – ističe Tomić.

ČLANOVI

SENAT Republike Srpske broji 40 članova. Novi saziv na mandat od sedam godina imenovan je 8. januara. Za članove se imenuju istaknute ličnosti iz javnog, naučnog i kulturnog života.Sednice saziva i predsedava im predsednik Srpske. Senat se konstituiše i otpočinje s radom kada predsednik RS imenuje najmanje polovinu od ukupnog broja senatora predviđenog Ustavom. Prvi saziv sa 28 senatora, imenovala je 1996. tadašnja predsednica RS Biljana Plavšić.

PROPALI REJTING

TOMIĆ kaže da su pojedinci iz reda bošnjačkih političara zbog propalog političkog rejtinga u reviziji procesa BiH prema Srbiji videli mogućnost da se vrate na političku scenu.

– Bošnjački političari moraju znati da probleme na nivou BiH moramo rešavati zajedno i razgovorom, a ne nametanjem jednostranih rešenja – poručio je Tomić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here