Naslovnica Život i zdravlje Savjeti kako da više uživate u svom poslu?

Savjeti kako da više uživate u svom poslu?

Svakodnevni osmočasovni rad često može biti naporan. Međutim, to je obaveza koju svi prije ili kasnije moramo ispunjavati kako bismo se van radnog vremena bavili stvarima u kojima zaista uživamo i koje nas ispunjavaju. Ipak, nije nemoguće uživati i na poslu.

Ukoliko imate sreće pa još i volite struku kojom se bavite, onda vam ovo neće biti teško. Razgovarali smo sa predavačima sa BusinessAcademy koji su nam dali nekoliko savjeta o tome kako možete urediti poslovnu sredinu tako da u njoj uživate i da budete svakodnevno motivisani za nove radne pobjede. Evo savjeta koje su nam dali.

Sredite radnu površinu
Radite u kancelariji? Pogledajte oko sebe. Ukoliko svuda oko sebe vidite gomile papira, pobacane olovke, šolje od kafe i razne sitnice koje vam ničemu ne služe, to je siguran znak da je došlo vrijeme za sređivanje.

Organizujte svoj sto tako da vam sve bude pri ruci, a da ipak ne pravi gužvu. Donesite svoje stvari, kao što su slike vaših bližnjih, omiljenu šolju, podlogu za miša ili bilo šta što će učiniti da se osjećate prijatnije tu gdje se nalazite. Osvežićete svoj radni prostor, a samim tim i raspoloženje. Ako vam ponestane energije, samo pogledajte oko sebe i odmah će vam biti bolje.

Unesite biljku u kancelariju
Ponesite od kuće ili kupite saksijsko cvijeće o kome ćete brinuti. Budite mudri pa se dobro informišite prije nego što nabavite biljku – odlučite se za neku koja je jednostavna za održavanje, jer nećete u svakom trenutku moći da joj posvetite podjednako pažnje. Međutim, kada počne da cvjeta, zajedno sa njom će se poboljšati i vaša energija. U svakom trenutku ćete moći da se okrenete ka njoj i osjetite da imate dio prirode uz sebe.

Bodrite sami sebe
Ukoliko se osetite loše, shvatite da nemate motivacije i energije, sklonite se od javnosti, idite do toaleta i pogledajte se u ogledalu. Pokušajte da se prisjetite svih razloga zbog kojih ste došli na to radno mjesto i potvrdite motive koje ste tada imali. U svakom poslu ima uspona i padova, važno je da razlikujete ozbiljne padove od onih trenutnih. Ukoliko je riječ o prolaznom neraspoloženju, biće dovoljno da se vratite samo malo unazad i izvučete iz sjećanja sva prijatna osjećanja koja imate prema toj poziciji.

Bacite pogled na smiješne fotografije na internetu
Koliko god smiješno zvučalo, snimci mačaka i fotografije štenaca prirodno izmamljuju osmijeh na lice. Neće vam biti teško da ih nađete na Jutjubu ili nekom drugom internet-servisu i da se prepustite kratkom uživanju u ovim slatkim stvorenjima. Nasmijte se, a to će automatski poboljšati i fizičko stanje cijelog vašeg organizma – rad srca, hormona, cirkulaciju. Niste znali da štenci tako utiču na ljude? Onda je možda pravo vrijeme da usvojite jedno.

Razgovarajte sa kolegama
S vremena na vrijeme, kada možete, napravite pauzu, ustanite i protegnite noge. Prošetajte kroz kancelariju i razgovarajte sa kolegama, za koje vidite da nisu u velikom poslu. Možda nekome od njih treba pomoć, a možda je i njima potrebno da razmjene pokoju riječ sa saradnicima.

Samo vodite računa o tome da ne ometate nikoga u poslu, sklonite se u stranu i razgovarajte u privatnosti. Prijaće vam promjena i to da, umjesto u ekran, gledate u poznato lice.

Postavite ciljeve i prioritete
Nekada je važno da se podsjetite koji su ciljevi onoga što radite kad vam nakratko ponestane motivacije. Zato je dobro svakodnevno postavljati sebi zadatke i male kratkoročne ciljeve koje možete ispuniti na dnevnom ili nedeljnom nivou. Kada riješite svaki od njih, osjećaćete se bolje i korisnije. S vremenom možete postavljati sve ozbiljnije ciljeve i na taj način malo po malo napredovati, učiti nove stvari i usavršavati se u struci kojom se bavite.

Važno je biti svjestan svoje pozicije – ukoliko ste zadovoljni njom, onda radite na tome da unaprijedite svoja znanja i vještine, pa svakodnevno podstičite sebe da nastavite dalje. Sa druge strane, ukoliko niste zadovoljni, uvijek možete odlučiti da promijenite profesiju ili jednostavno da promijenite poslodavca. Možda je radna atmosfera to što vas čini nezadovoljnim.

Ako vam se ovaj tekst dopao, možda možete da razmislite o tome kako bi bilo da upravo vi dijelite ovakve savjete zaposlenima, odnosno da budete menadžer za ljudske resurse u nekoj firmi. Ukoliko vam bavljenje tim zanimanjem zvuči primamljivo, saznajte nešto više o studijama menadžmenta u ljudskim resursima na BusinessAcademy.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here